La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Privar de la vista, probableme­nt a còpia de vodka. La divisa de Putin. 2 Individu d’un poble antic que, vers el segle IV aC, constituí dos regnes a l’Àfrica del Nord. Ajudaràs a la verdiana manera. 3 El cos de l’Olga. Va canviant d’hàbits. Agitem el boc. 4 Senyor anglès que no treballa l’hort, precisamen­t. Radiat. S’associa amb els viatgers que volen a l’aeroport d’Amman. 5 Habitual. Posar el bestiar a dormir. 6 Fila sense primer. Dilatat. Comença a obrir-se una mica. Sempre sona per damunt del sol. 7 Ideal per al cos. Els ofereix el cambrer després de les postres. Organitzac­ió d’obrers voluntaris. Puny d’espasa. 8 Ajuntarà. Resplendid­a, brillada. 9 Est. Massa en estat de fusió i d’una elevada temperatur­a, formada per silicats. Ajudant de bisbe i prevere. 10 Bot. Aprimo de la punta el ganivet per escampar el foie. Plana és bestiola i aguda colós. 11 Contra-rellotge. El deixés ben tip. Armadura verda.

12 Na Parellada i Na Colau en la seva versió nabokovian­a. Xerrar menorquí.

Gens fèrtil. 13 Escrit amb caràcters escandinau­s. Somnolènci­a.

14 Els deixen ben contents. Deformat a la manera de l’instrument que associem a l’emperador Neró.

VERTICALS 1 Emblanquin­és la casa d’en Llach. Llocs a la vora d’un riu o mar disposats de manera que les embarcacio­ns puguin ser avarades amb facilitat, rampa avall. 2 Conciutadà del mariscal Tito abans de la sagnant descomposi­ció balcànica. Feixuga. 3 Eixim sense vocalitzar i en trobem un eixam més, que tampoc no ho fan. Desfilada carnavales­ca. Animal consonànti­c. Comença a trobar antiguitat­s tot perseguint una formiga per Carnaby Street.

4 Marejada fins a la basca. Remats enrere i quasi sentenciat­s. Parella de romans. 5 Rodolo sense rodes. Així esdevé el dia per a l’avorrit de mena. Armes vincladiss­es. 6 El vencé amb un agitador a la mà. Famolenca com ella sola. Fluor. 7 Pintada llibertàri­a. Radià. Fa malbé un membre, sense especifica­r quin. 8 Estranyes i poc denses. Sense ficció. S’ho miren.

9 Els convido amb una certa fermesa. Grinyolat com una bestiola.

10 Roda sense oxigen. Eliminà la vigència d’una llei. L’era, el camp d’eres? 11 Cua sense cap. Revocats, com els decrets. Corri amb el cap, només. 12 Raig d’aigua que surt amb força. Hàbit perniciós. El cos del negre. 13 Relatiu als llavis. El situaria al calendari. 14 Treball a preufet. Proveït de fusells i pistoles mentre desfila per setmana santa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain