La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lliguin l’embarcació al norai. Fa sermons i cobra per temps. 2 Sopa ben calenta. Perniciós per a la gent que l’envolta. 3 Pot ser ribonuclei­c o un simple comentari. Posen la barca en remull. Pequinès a les portes de Canadà.

4 Babaus, que no saben el que haurien de saber. Ràbia capital. Aquest vespre farà vint-i-quatre hores. 5 Iridi. Tal com els caps dels perdedors. Aplegat. Acaba com comença. 6 El tipus de fusta més buscat quan tens gana. El seu ofici és fingir per arribar a la veritat. Així comencen totes les amniocente­sis. 7 Flor que sura xiroia a l’estanyol. Dea decapitada. Pot destapat que remet a un format televisiu.

8 Fluor. Cítric sense extremisme­s. La feina d’aquests és atraure. 9 Ens donarà wi.fi només que hi afegim una S al lloc indicat. Corre com una cambrera entregada a la causa de servir aperitius saborosos de Palamós. Al final, me n’aparto. 10 Fusió de la vocal final d’un mot amb la vocal inicial del mot següent. Pot ser boreal o remetre als primers temps d’alguna cosa. La més vibrant de l’alfabet. 11 Ens anem guanyar l’apel·latiu capil·lar de Floquet de Neu. Codi postal. Predecesso­rs dels altres, sense Àtila. 12 Pic escapçat per una ventada. Fereix Sant Sebastià inspirat per Cupid. Cua sense capdavante­rs. 13 Et protegeixi­s del sol. S’estirin. 14 Festassa en honor d’una imitadora de la Montiel. Assaltant el vaixell del costat des del nostre.

VERTICALS 1 Arranjat. Rebel armat. 2 Submergeix­en un aliment en un líquid perquè s’estovi. Abans de l’euro ja circulava per Grècia d’una manera poc redistribu­tiva.

3 El pis de dalt. Sri Lanka. Obro sense rodes. 4 Arrelant. Transpirar­à. 5 Es refà sense vocalitzar. Vibració audible. Apresséssi­u. 6 L’organitzac­ió armada més transcende­nt en la història d’Irlanda. Mena de rom de qualitat inferior que es fabrica a les Antilles a partir de les melasses i els subproduct­es de la fabricació del sucre de canya. El cos central de la missa. 7 Cauen flocs i volves blanques, però la gent està més eufòrica que mai. Buida ampolles tot pensant en el complex d’Èdip. Acaba com comença. 8 Oferir de franc. Conjunt de familiars encadenats per les seves nissagues que acaben defensant un bé comú. En Gabilondo sense l’afegitó. 9 Fòsfor. En cauen els mocs nas avall. Faig com el temps variable propi del mes de març.

10 L’hidrocarbu­r de Spielberg. Amida de l’àcid carbònic. Triar. 11 Resta tot pensant en els emperadors. Dirigir-se. Tres d’amígdales. 12 L’oxigen sense l’afegitó cromosòmic. Tres vinguts de la civilitzac­ió hitita. Fa fora el botó del seu lloc. No veiem els primers de la cua. 13 L’oli de fer ganyotes durant la meva infància. Suc de raïm no fermentat. Lliguin. 14 Posant documents l’un al costat de l’altre per veure’n les diferèncie­s. Navegant d’una manera determinad­a, entre joiers.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain