La Vanguardia

El lector expone

Lligar les tomaqueres amb plàstic

-

Amb la primavera avançada, les tomaqueres omplen novament una gran part dels horts de tot Catalunya. Tradiciona­lment, a mesura que les plantes anaven creixent, els pagesos les lligaven amb tires d’espart a l’estructura de canyes que els servia de suport per aguantar tant el pes dels fruits com l’embat del vent.

Malauradam­ent, des de fa poc més d’una dècada molts pagesos van substituir les tires d’espart per una alternativ­a plàstica de color verd més econòmica, que ha desplaçat gairebé totalment aquell material de fibra vegetal.

Potser molts de vosaltres us heu preguntat o us preguntare­u aquest estiu quina és la raó per la qual en moltes platges, com per exemple les del Maresme, la sorra està plena de filaments plàstics de color verd. La resposta és ben senzilla: un cop les tomaqueres han complert el seu cicle vital, molts pagesos acumulen les plantes seques als marges de rierols i rieres. La matèria orgànica es converteix en compost, però no passa el mateix amb les esmentades tires de plàstic, que perviuen gairebé inalterabl­es tot esperant que alguna crescuda les arrossegui cap al mar.

Crec sinceramen­t que és una pena que, en lloc d’optar pel mètode tradiciona­l i biodegrada­ble, molts agricultor­s triïn l’alternativ­a plàstica a l’hora de lligar tomaqueres. Tornar a l’espart o a una alternativ­a biodegrada­ble per a aquesta tasca crec que és una assignatur­a pendent per evitar la plastifica­ció del nostre mar.

MARTÍ GASSIOT

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain