La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Que s’emprenya d’una manera salvatge. Pilar petit que no deixa passar automòbils.

2 Porter de palau. Silicat de calci, alumini i ferro. Septentrió. 3 En percebria el sabor. Predecesso­rs verbals.

4 El metall més noble. Pentinem algú a la manera d’Elvis. S’até a capgirarse. 5 Perdi glòbuls vermells i blancs. És mig tímid. Pel·lícula. 6 A les portes de Lleida. Dilatats. Malifeta pròpia dels infants, sobretot si els pares són oftalmòleg­s. 7 El mata per decapitaci­ó. Meteorit petri. Casanova bioquímic. 8 De ciutat. Vibració audible. Corda. Fluor. 9 Aliatge de metalls a base de coure i de zinc, usat pels romans com a metall amonedable per a les monedes de més valor entre les divisionàr­ies. Subvencion­i el bon estudiant. 10 Viatjàrem. Comença a erigir una estàtua. Antiga formació política catalana que invertia força en cotxes de la marca Buick. 11 Roc anaeròbic. Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el·lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. D’aquesta manera. 12 Manté relacions sexuals a Olot. Trepitgen les entrades de la Thyssen. Període de temps indefinit.

13 Arçar, bosc d’arços. Recipients amb aigua en els quals els terrissers, mentre treballen, es mullen les mans.

14 La colla que tanca qualsevol grup quan transita. En un cert sentit, posen pals al costat de les tomaqueres.

VERTICALS

1 Ciutadà balcànic que se sentia plenament identifica­t amb el règim del general Tito. Doblegar les celles. 2 Expressarà la seva hilaritat. Tallaré la soca d’un arbre. 3 Faxs sense encapçalam­ent. Mancada de pèls. Rocs anaeròbics. 4 Substància orgànica que sembla pesar mil quilos. Enfadades pel mal corrent d’aire.

5 Uranofosfa­t de calci, també conegut com autunita. Alta i ben plantada.

6 Nitrogen. Li surt tot tan rodó que al final es nega. Barris de la televisió infantil. Mag sense barret. 7 Parlàvem. Conjunt de tècnics que fan anar una embarcació. L’arbre invertit al xip. Acaba com comença. 8 Numero les pàgines. Abaixava el cap i marxava.

9 Tres catorze setze. Representa­nts municipals. Preguin. 10 L’expressió que repeteix. Nb. Dins de l’Egeu, amb una certa hegemonia. 11 El personatge bíblic que va donar nom a una llanterna. El del bevedor d’alcohol està fatal. Mancat de cua. 12 Mal d’oïda (o micos). En aquest indret tan especial. Crit d’alerta. 13 Nitrogen. La llengua més parlada a Malàisia, Indonèsia i Timor. Porters de palau. 14 Hi posem manetes. Dit de la mediació benèvola d’un tercer.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain