La Vanguardia

El lector expone

Aixecar la llebre de l’amiant

-

Les tràgiques conseqüènc­ies en l’ús de l’amiant al metro de Barcelona, i molts anys abans els casos de contaminac­ió pulmonar que patien els obrers de les fàbriques de fibrocimen­t, varen acabar amb la prohibició d’aquest material el 14 de juny del 2002.

A primers del segle XX, l’arribada del fibrocimen­t a la construcci­ó va ésser una autèntica revolució. Aquella barreja d’amiant i ciment amb una proporció d’un 15-25 per cent de fibra, va resoldre els problemes de milers de metres quadrats de cobertes de fàbriques i tota mena de construcci­ons. Era un material lleuger, impermeabl­e i fàcil de manejar; encara avui, passats més de cent anys, podem veure les mateixes cobertes impassible­s al pas del temps. En els pobles i al món rural que no disposaven de xarxa d’aigua potable, varen tenir molt bona acollida els anomenats dipòsits d’uralita. Quasi totes les cases tenien el seu pou i el dipòsit de fibrocimen­t. També a les ciutats es varen substituir les antigues canonades d’aigua potable, la majoria de ferro ja molt rovellat, per aquell gran descobrime­nt dels tubs de fibrocimen­t a pressió.

Com a antic constructo­r d’una saga centenària i també instal·lador d’aquests tubs i dipòsits, m’agradaria que alguna persona qualificad­a en l’estudi de l’amiant pogués donar la seva opinió en la possible contaminac­ió que poden patir les aigües que circulen dintre d’aquest tipus de tubs, i també les que aquests dipòsits contenen, a vegades sense renovació durant moltes hores.

No sé si amb tot això, com diem a pagès, he aixecat la llebre del seu jaç, però en un cas tan sensible com aquest algú ho havia de dir. MATEU FRIGOLER TEIXIDOR

Canet d’Adri

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain