La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ocells gruïformes de color negre, amb el bec blanc i les potes verdes, que viu vora l’aigua. Relatiu als batecs del cor. 2 Aquests són de segona mà. Gallina estimadíss­ima pels seus ous. 3 Nitrogen. Cargolo. Ham mossegat pel peix. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès.

4 Dec desordenar-me. Protegir algú. Bot anaeròbic. 5 Gens abrupte. Pere, Pau i Quitèria. Pilars que surten del pla d’un mur. 6 Al capdavant del tren. Antigors dels avis que volien volar. En un cert sentit, el pantà més citat de la història del rock català.

7 El país de Trump. Ase entortolli­gat. Treballà en el sector per al qual s’havia preparat acadèmicam­ent.

8 Vagi més enllà. Arbres que poden viatjar d’incògnit a l’estómac dels taurons. Sofre. 9 Lents d’augment. Daniel Parera Jaumandreu. El tercer en discòrdia. 10 En un tres i no res. Perquè amb ressons taquigràfi­cs. L’instrument de vent més oficialist­a. El continent groc.

11 Roba oxigen. Sulfur d’arsènic. Dos mil romans sols de cop i volta.

12 En un cert sentit, ho emeti per antena. Els pebrots que més piquen. Iode. 13 Exerceixi la violència sobre algun bé material o immaterial. Relatiu a la medul·la espinal. 14 Cadascuna de les petites peces cúbiques amb què és fet un mosaic. Fets fora a punta d’escopeta.

VERTICALS 1 Damnegeu d’una manera molt greu. Escollit. 2 Pinyol de plantígrad. Ple. Carn del bestiar de llana. 3 Triga, cap al capvespre. Colpejades. 4 Grato en absència de la divinitat del sol. Cua sense cap. Raül Pardo Quiles. A l’entrada d’Amsterdam. 5 El camí dels embriacs. Clissà. Doble obstacle a la francofoni­a precedint Penèlope Cruz. 6 Sofre. Calca. Rere P remet a González, Rodríguez i Sánchez. La línia del temps segons la terminolog­ia de de Twitter. 7 Actuació excessivam­ent formal. Bacteri amb forma de bastó. 8 A les portes de Concentàni­a, al País Valencià. Boquirà sense vocalitzar. Xisclo com un coiot. As. 9 Dirigir-se. Serpentege­m, també. 10 Fer avançar la trainera. Xavier Oró Jaumandreu. Aquest vespre farà vint-i-quatre hores. 11 Dos de cinc-cents. Van a parar. Espavilat, viu. 12 L’embarcació esportiva més habitual. Comèdies burlesques. Els invertits. 13 Decoració d’inspiració àrab. Al final, defallim. Pit mig tapat.

14 Poemes de karaoke. Musulmans practicant­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain