La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Poden ser olímpics o de taula. Esclaus espartans que perdien el cap per les pilotes. A les portes de Plegamans. 2 El primer de tots. Cloure. Hisenda. 3 Peix del tipus rajada o tauró. Fa la migdia, el bestiar, en un lloc ombrat. 4 Tram avocàlic. Estella la fusta a cops de destral. N de septentrió. 5 Flotin al port per marcar el camí d’entrada. Difícil de passar-hi, amb més contres que no pas pros. Res no és.

6 Ribes gens romàntique­s. Rosegui els altars com un montserrat­í. Vent que ve del sud. 7 Comença a espiar un porc molt punxegut. Coladors. Ateu que no suporta lluir símbols religiosos. 8 Sofre. Que té el mateix nombre d’estils que de sèpals, pètals i estams. Gossos a Viladecans. 9 Enganyeu. Arribar a cobrir tot l’espai que permet la corretja. 10 Si no camina, fa caminar. Endarrerit­s pels que volen ser capdavante­rs. Preposició d’origen. 11 Volem el cap de l’Ismael. Fereixi el cos tot deixanthi seqüeles. Palmereta. 12 Deixat per mort, sobretot a les xarxes socials.

Sortirà. Al bell mig del cel.

13 Delicadese­s que omplen els cors de les escandinav­es més properes a Rússia. Fan la feina de sant Martí.

14 Períodes que comprenen quatre trimestres. Fa pujar la bandera a la màxima altura. El punxó més odiat pels pollastres

VERTICALS

1 Combateres a la manera dels cavallers medievals. Aixeca les potes davanteres del cavall quan s’encabrita. 2 Ens cal per respirar. Er, Er. S’ho posin a la boca amb intencions experiment­als.

3 Tranquil·litzo. Cims als Pirineus. Esprem la mamella de la vaca.

4 Visca els abstemis! Fer la feina més multicolor de sant Martí. Dies sense albada. 5 Mesura la longitud de l’embarcació. Clients de radiofonis­ta. 6 Un ocell sagrat que s’oculta rere l’hibisc. Apèndix del mesotòrax que cobreix la base de l’ala anterior dels lepidòpter­s. Crit. 7 Sol sonar per damunt del sol. Escantoni. Natural de l’antiga Efes. 8 Els exàmens més temuts pels estudiants. Feu tornar agre. Sofre. 9 En un tres i no res. Cartografi­ar. Davallis. 10 Ressò literaturi­tzant. Riscle. Pecat capital amb ressons explosius a la història d’Irlanda. 11 Gos que fa angúnia. Dialecte de l’accadi que sembla ideal per a la noia de l’iphone. 12 Traient part tendra, els arbres. Llar. 13 Digerir per avui i per ahir. Pregada. El mallorquí. 14 Bordeu quan s’acosten persones que es volen apropiar del que no és seu. Que fa molt poc que ha passat, potser ni cent segons.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain