La Vanguardia

Corregir el rumb

-

L’independen­tisme culpa majoritàri­ament el seus dos partits polítics de la seva desunió. Com si els partits polítics fossin quelcom aliè a la societat. Per mi, aquesta divisió la provoca directamen­t l’Estat espanyol mantenint dos factors que empenyen cap a costats oposats. Els exiliats, que empenyen cap al legitimism­e, i els presos polítics, que ho fan cap al pragmatism­e.

Dubto que hagi estat quelcom planificat, però l’efectivita­t per a la causa unionista d’aquestes dues forces oposades és enorme. Per a desactivar-la l’independen­tisme hauria de decidir, liderat ara sí pels seus dos partits polítics, cap a quin cantó tirar.

La via legitimist­a a dia d’avui es tradueix només en bloqueig estèril i en pèrdua d’adeptes cada dia que passa. Només queda, doncs, la via pragmàtica. Retirada parcial en espera de noves i millors oportunita­ts. Però, exiliats a banda, la frustració no ajuda molts independen­tistes a abraçar aquesta opció.

El meu consell és fixar-se en els dos errors garrafals del procés. El primer, creure que l’Estat espanyol mai no faria servir la força, policial i judicial, i que en cas de fer-ho, Europa no li ho permetria. I el segon, sustentat en el primer, engegar la via unilateral malgrat haver obtingut només un 47,8% dels vots a les catalanes del 2015 que el mateix independen­tisme havia plantejat com a plebiscità­ries. Equivocar-se no és ni un problema ni un pecat. No corregir el rumb, en canvi...

FRANCESC HERNANZ COSTA Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain