La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10513

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Li clavi uns cops de càstig notables. Aixequeu la veu. 2 Darrera. Li llancis pedres per raons morals. 3 Dilatat. El lloï. Xal tot regirat. 4 Gran demanda. Torba l’ànim d’algú amb una pel·lícula d’en Tarantino, deixant-lo esbalaït. Iridi. 5 Conductes biològics. Aquesta és de la naturalesa d’un paratge abandonat. 6 Brollo. Idees vocalitzad­es. Les armes més vincladiss­es. 7 Ens cal per respirar. Clavar. Allà on es parla rifeny. 8 Bacil escapçat. Tip de desordres al pit. Begui per oblidar el seu complex d’Èdip, amb un resultat francament millorable. 9 Estació de Ferrocarri­ls Catalans. Extret d’una substància anomenada estearina que es troba en alguns greixos animals i vegetals. Res no és. 10 Portava més xaiets a aquest món de mones. Lligaríem en pilota picada. 11 Els antecessor­s del contrabaix modern. Patina. 12 Pot destapat per un bruixot. Xiscles del porc. Principi d’identitat. 13 En un tres i no res. El pedal del mig. S’ho empesqui. Mode anaeròbic. 14 Facis hipòtesis per endevinar què passarà en un futur immediat. Esgarrapis.

VERTICALS 1 Llanço rajos de llum. Objectes simbòlics que s’ofereixen a algun sant en record del compliment d’un vot que ha suposat un benefici. 2 Borda quan li diuen que jugarem a polis. Substància emprada com a cosmètic de la pell, especialme­nt de la cara, per a embellirla. El primer de tots. 3 Atot que et deixa sense oxigen. Expulsió d’un disc. Formació profession­al. 4 Girar no resulta tan estrany. Esbalaí. Suplement aerodinàmi­c que porten els automòbils. 5 Radià una ema i una te. Terres cohesionad­es en pans per l’acció de les arrels de les plantes que hi creixen. 6 Faria anar avall. Els analistes la divideixen en grups lletrats i també entre erres i hacs. Iode.

7 Escaire. Qualsevol sal de l’àcid arsenós. Helvètic per tots quatre cantons. 8 Pàtria de la insularita­t. Ven per encàrrec d’algú altre. Comença a edificar. 9 Quan és juvenil et llaura la cara de grans. Us mireu de lluny un Crist romànic. 10 Blasmar greument. Xerrin. 11 El pronom feble més orientalit­zant. Amor anaeròbic. Dirigeixis els ulls amb atenció. Gros i bru. 12 Còdol sense rodoneses. Que tendeixen a un color que no destaca gens. Mil cinquanta. 13 Sortíssim. Decidí treure’s el casc per aconseguir un terme botànic. 14 Ho farà anar. Signades amb fermesa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain