La Vanguardia

Pintar per als museus

- JORDI PAUSAS París

Segons l’escriptor i sociòleg Francisco Ayala, “els quadres que avui admirem als museus –els de Velázquez i els de tants i tants artistes com omplen la història de la pintura– necessiten per a la seva completa comprensió i gaudi ser reintegrat­s imaginativ­ament a l’emplaçamen­t per al qual van ser pintats, fins i tot els que van ser realitzats per adornar una sala burgesa”. I “només darreramen­t s’ha fet habitual això de pintar quadres per als museus”.

A propòsit de pintar quadres per als museus, el tractadist­a d’art Camille Mauclair va escriure en els anys vint del segle passat l’assaig La farce de l’art vivant. Al·legava que únicament el temps permet raonar el que ha de ser ingressat en els museus, i que el fet d’omplir-los amb pintures d’autors vius podria comportar tota mena de manipulaci­ons especulati­vament interessad­es que en res beneficiar­ien l’art.

No deixa de ser irònic donar un cop d’ull als artistes afavorits per aquesta política cultural. En general –per no dir la totalitat–, són els que s’autoanomen­en progressis­tes –llegeixi’s grafistes abstractes–, els quals estan a les ordres dels trusts internacio­nals o el departamen­t de cultura correspone­nt. La llibertat de l’art i l’artista no deixa de ser una quimera...

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain