La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Forca de pescador. Ho doblegarà en presència d’un ocell negre. 2 Emprenyada i gairebé estirada. Ens ho trèiem del damunt d’una sacsejada. 3 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Líquid amb diòxid de carboni dissolt. Així comencen totes les operacions. Roba el motor que vibra. 4 Acabar abstemi. Es queden en un territori i s’hi senten com a casa. Principi administra­tiu. 5 Llevo el forat capgirat. Quina cosa?Aquesta és en gran quantitat. 6 Xip escapçat. Els practiquen els poderosos incapaços de posar-se a la banda dels que no ho són. El cos d’un indi sioux. 7 Verat que no permet vocalitzar. Xeic decapitat. Dreta. 8 Transports molt ràpids. Aterrossa. A les portes de Lleida, en tenim cinquanta que ens esperen.

9 Et marceixis abans d’arribar a la final. Evacua els del darrere. Plec retallat. 10 Consonant que combat el mal. Capa, sobretot si és de pintura. S’enfonsi, la nau, de la part de popa. Pal de bandera posat a la subhasta.

11 Atacar surt bé de preu. Comentari que pretén ridiculitz­ar els defectes

aliens. El cos anaeròbic de la política catalana. 12 Gràcia. Paradisíac. Sofre.

13 Respirar amb fatiga. Reproduiré els moviments del que tinc al davant.

14 Impregnis els teixits d’alum abans de tenyir-los. Hissar una vela de tallant fins al cim del pal.

VERTICALS 1 Aquesta substància és com la laca. Bombolla. 2 Iridi. Carns de coco assecades. L’arbust del Guillem que té més punteria. 3 La llengua que parlen els Filipins. Posareu tremes en un indret per atraure la pesca.

4 Un poema a la pagoda. La consonant que borda. Comença a tenir imaginació. Al capdamunt d’una muntanya. 5 Excavació llarga i estreta com la que es fa per a posar-hi els fonaments d’un edifici. Petonegi. Lamentable­ment, en parlem més del que el practiquem. 6 As. Ho doblegui. Osca sense alcalde. Han perdut la porteria de rugbi. 7 Civilitzac­ió prèvia a la romana. Relatiu a la matriu. 8 Cues d’ànecs. Esmeno les consonants. Fred glacial. Sofre.

9 Donatiu modest. Les nostres qualitats encaixaran en les necessitat­s dels que ens contracten. 10 Tallem al zero. Desfilada carnavales­ca. Mancat d’equitat. 11 Boto sense rodes. Al final, ens paranoiem. Amuntegui una colla de grans de raïm. 12 Paio encaputxat. Establimen­ts dels de casa. Comença a caminar. 13 Repel·lit amb força, no exempta d’una certa violència. Tres lletres que substituei­xen tres punts suspensius. Raresa d’ateu.

14 Estimada. Edifici fortificat que servia de residència a un rei o príncep.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain