La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treu l’ocell de casa. Primer sistema i període del paleozoic, en el qual semblen instal·lats alguns mals profession­als de l’hostaleria.

2 Mancats d’equitat i quasi cínics. Cants de sirena que sentí Ulisses.

3 Provoco grans moviments. Tumor sinovial que surt a les sofrages dels animals de peu rodó, com el cavalls o els muls. 4 Rodolí que fa pudor de socarrim. Escandinau­s de primera instància. Expulsen les vocalistes del seu local. 5 Repeteixin. La germana més unida. 6 As. Correlació de forces que permet una certa convivènci­a dins de la complexita­t. Pinyol. Res no és. 7 Pere Arnalot Baixauli. Estimi o m’estimi. La talla quaranta a Roma. Ho elabora amb un cert esperit musical. 8 Mamo sense ajuntar mai els llavis. Segella una carta. Quasi fa gol. 9 Quan ho feia amb les peres, algú marxava. Que no poden viure sinó en presència d’oxigen.

10 Adequats. Vela triangular envergada a l’arbre. 11 Conjunt de minerals o pedra sense interès pràctic que acompanya un mineral metal·lífer. Obtinguda de l’orina. La línia del temps en

un compte de Twitter. 12 As. Onze xicots amb els caps ben alts. Fas caure eclesiàsti­cs d’un cert nivell. Arrel.

13 Parella. Repeteix la posició a la llitera. Folla. 14 Afluixar. Fil connectado­r d’un aparell elèctric, travessat per un corrent.

VERTICALS 1 Paga que s’acumula per sumar una bona setmanada. Tancada.

2 Oferiment que fa pensar en les cartes. Extreta del subsòl. La interjecci­ó que va projectar Quim Monzó al principi de la seva carrera literària.

3 La germana més propera. Rull. 4 Inicial que no vocalitza. Enriveti amb la mirada ben alta, la Bet, guarneixi amb rivets. As. 5 Aïllis. Pupil·la de jocs. Pic escapçat. 6 Pintada llibertàri­a. Denominaci­ó genèrica dels anions poliatòmic­s que tenen el tàntal com a element central. Mata per decapitaci­ó. 7 Crit que predisposa al salt, sobretot en el rap. Comença a emancipar-se. Teixit secundari, cortical, de funció protectora, que substituei­x l’epidermis.

8 Prefix que acompanya. Aquesta és quasi còsmica, perquè conté Os. El palíndrom més estrany. 9 Oliava sense tenir cap dèria. Tornar a vomitar.

10 Òrgan de forma ovoide situat en la profundita­t de l’hipocondri esquerre. Decrèpits. A les portes d’Esmirna.

11 Un trosset d’herba. Ho esmicola fins deixar-ho fet pols. Es corcaran totes les consonants. Deliciós. 12 Armes de canó llarg. Abeurador que atreu com un cavaller jedi de la República Galàctica. Tres dels que es guanyen les garrofes. 13 Palmeretes. Tiro la canya.

14 Esberlarà la fusta. Sortir rabents, encara que sigui per sobre l’aigua.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain