La Vanguardia

El Brexit, un pas enrere

-

El lector Joaquim Abelló comentava les darreres estratègie­s de Boris Johnson per mirar de “respectar la voluntat popular” expressada en el referèndum de fa tres anys (“El Brexit avui”, 2/ IX/2019).

Amb la meva família vivim al Regne Unit des de ja fa deu anys, i vam viure la sotragada del moment amb tota la seva intensitat.

No discrepo del compromís que els polítics han de demostrar si s’avenen a consultar temes de elevada trascendèn­cia amb els electors, però també és ben cert que no es pot oblidar tot el que va passar els dies següents a la votació, quan la majoria de líders proBrexit van confessar que havien mentit descaradam­ent sobre les dades de l’impacte de la permanènci­a o sortida d’europa. I això per mi és frau electoral.

No ens omplim la boca de democràcia si no n’apliquem els principis també abans de votar, i aquests es fonamenten en explicar propostes reals, defensar-les, sotmetre-les a votació, i després aplicar-les i/o respectar-les d’acord amb els resultats. Tots els passos tenen la mateixa rellevànci­a, i saltar-se’n algun només fa que perjudicar la democràcia.

Europa i el Regne Unit han perdut una gran oportunita­t de regeneraci­ó institucio­nal i acostament a la ciutadania, i han mostrat un cop més la cara fosca de la política. Els britànics convenen a Europa, i els europeus convenen als britànics, però ara estarem un xic més lluny fent passes enrere en el progrés del continent. ORIOL SABATER

Subscripto­r

Cambridge (Regne Unit)

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain