La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10567

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Substància radioactiv­a que conté U. Les parts de la paella que costen més de deixar anar pels que també tallen el bacallà. 2 La primera pregunta de tots els exàmens. Fa el sòl d’un receptacle. Ajuntava. 3 Gros i bru. Sento una profunda aversió. Embellíeu amb coses daurades. 4 Presidí l’agonia de Crist. Peça de l’arnès que protegia el coll. Escaire. 5 La nota musical més personal. Aniríeu a parar. Impost d’activitats Econòmique­s. 6 Fugida del clos fiscal. Greix que fa pensar en coques molt saboroses. 7 Plena d’ira, rabiosa. Mancada de religió, que mostra un cert menyspreu. Dia sense albada. 8 Taverna al nord de Barcelona. Òrgan de pobres. Barri exterior d’una població emmurallad­a. 9 Est. Doni civada al bestiar gros. Camí d’embriac. 10 Ètnia. Aixecant els ascensors cap al cel. Centúria.

11 Sol precedir totes les condicions. Cofat sense vocalitzar. 1049. Camí o moneda. 12 Manera de parlar acumulant els sinònims. Alço. 13 Reposà el cul. Trumfos que agraden a tothom. Principi actiu. 14 Transpirés­sim. Canso algú per excés.

VERTICALS 1 Consagrem. Predecesso­rs peninsular­s. Parella de nazis.

2 Una grega al capdavant de Roma. Ponedor. Ajudeu algú tot invocant la divinitat. 3 El motor de la vida, en combustió permanent amb l’odi. Que té una fam impossible de satisfer, com un tauró enfollit per la sang. Rere New remetia a una estètica esotèrica que ara va de baixa.

4 A les portes de Nicaragua. Pronunciar­às. Les plantes que punxen.

5 Na Pili quan perd el cap. Proverbi. Fas confiança. 6 Tanqui. Els arbres nadalencs per antonomàsi­a. Còpula. 7 Xai degollat. El número que et situa en un escalafó. Palíndrom de bevedor. 8 Sarmentada. En l’antiga farga catalana, peça indeformab­le i massissa que, incrustada sobre la pedra, servia d’enclusa. 9 Pot ser de camí o comercial. L’impedeixi gaudir d’alguna cosa. Pinyol. 10 Acaba com comença. Es marcia. La fa l’enxaneta quan corona. 11 Lligar en pilota picada. Al final, ho claven. Pollastres a l’ast dels que t’impedeixen vocalitzar. 12 Entrava en territori enemic. Planeta. El primer de tots.

13 A l’entrada de Cienfuegos. Grups que resulten de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. El garrepa de Molière. 14 Bosc de salzes. M’alloco tot mirant un rellotge anglès.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain