La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10568

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Orinava tot veient dibuixos animats d’una coneguda productora americana. Em decandiré de tant intentar pescar carpes.

2 L’arbre del ioga. Ratllarà la cansalada. Mirar. 3 Eclesiàsti­c que per disposició del papa el representa en un concili, encara que sembli una mica moix. Accepto una herència als Països Baixos. El prefix que va jugar a bàsquet molts anys i molt bé. 4 Sofre. La mare de totes les romàniques. Defequin. 5 Xica decapitada. El penjoll més útil de la selva. Membrana del sac embrionari.

6 Aquesta té el nas ple de mucositats. Cacis, en un cert ordre, en els jocs grecs. En un tres i no res. 7 La part més orgànica de la felicitat. Ronsejaire. Na Bea quan perd el cap.

8 No és pas una mera cimera. Pregaré. Presoners al Camp de Tarragona.

9 Clavo pals perquè s’hi enfilin les tomaqueres. Debanador ideal per fer troques. Tan aviat com salpa es posa malalt. 10 Escaire. Posar l’esquer a l’ham sense acabar d’escarmenta­r mai. Tirem enrere. 11 Salt que ha

pres una nova dimensió en l’era digital. Xopi na Mari. Passi a ran de terra. 12 L’arbre que es pot considerar considerab­le. Ser-hi. Puny d’espasa.

13 L’adverbi més instantani. Aixequem les copes. En un cert sentit, paradisos. 14 T’hi associes. Lluites amb espases.

VERTICALS 1 Pessic de sal. Com dirien a Sabadell, se li comença a veure el plegador. 2 Rimes sense cap ni peus. Cobreixis el cap amb un capell. L’examen més temut. 3 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Teixit de seda, marró o del color que sigui, caracterit­zat pel soroll de paper que fa en remenar-lo. Esclata davant de la lletra zeta. Iode. 4 Suport financer. Flaires. El baté sense la creu. 5 Relatius a l’existència. Pedruscall­s. 6 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Barretina asiàtica. Pol·len que les abelles recol·lecten de les flors i guarden al rusc com a reserva alimentosa. 7 Anava a parar. Pregarà per les joies. El cos de les rees. 8 El cap de la cadernera. Lil·liputenque­s. Pals que fan avançar. 9 Acaba com comença. Palmeretes. Digerís la nació que li havia tocat de viure. Gros i bru. 10 La planta d’amanida més curta de gambals. Per ser-hi, ha de contenir ceri. Tsar que no vocalitza. 11 Pol anaeròbic. Prou. U radioactiv­a. 12 Ilis. Ho mirarem.

13 Tallin al zero. Text abstrús. Preposició d’origen. 14 Arsenat de coure, d’estructura en forma de ronyó. Determines les magnituds d’alguna cosa, encara que no sigui d’or.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain