La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10580

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que tendeix a produir una malaltia relacionad­a amb el rovell del metall. Dit d’un òrgan pubescent, cobert de pèl. 2 Hutu decapitat. Microorgan­isme que moltes criatures tenen a la boca quan veuen una pilota. L’instrument de corda que més va circular per Itàlia. 3 Reiterà. Donat com a cert.

4 A aquest pobre li deuen diners. Símbol màxim que pot acabar confinat a la pantalla d’un ordinador.

5 Xai decapitat, quin mal. Eludia el peronisme. Tres del natalici. 6 Terra gens fèrtil. Mal d’orella. Iode. 7 Afecció respiratòr­ia de caire intermiten­t. Em deprimeixo. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. 8 Centúria. Afarta. Tals. 9 Rap degollat. Pixin. És quan els rapo que perdo el cap. 10 Passerifor­mes que al final queden ben pansits. Els dispositiu­s òptics menys ràpids. És tan tosc que no respira. 11 Principi ecumènic que precedí l’arribada de l’euro. Conjunt d’arbres que de vegades el volen tapar. Aquest és d’efes, de l’antiga Àsia Menor. 12 Emeten per antena. La mena d’esquí que et mena de pet cap a un arbre. Han perdut una porteria de rugbi. 13 Acumulin. Embrutant parcialmen­t a la sala de billar. 14 Targeta, segons com. Tallant gros, de carnisser.

VERTICALS 1 Otomana. Que té un afany notori de passar per la vicaria.

2 Difuses. Mà de morter. 3 Serrell com el que popularitz­à Elvis Presley. Firma però no s’acaba el problema. Malmetre. 4 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Relatiu a una acumulació excessiva de líquid a l’espai interstici­al. Isabel Sala Jaumandreu.

5 Aquesta és indígena. Iridi. Petoneja en Ramon. 6 Jugui al rei amb ell. Amuntegui piles. 7 La més trencadiss­a de l’alfabet. Turques sense ressaca. Font desposseïd­a del Nobel.

8 Canvia la més assequible. Peruà de primera instància. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Evadí sense cap ni peus. Fent un tomb sobtats. Letal per a la vocalitzac­ió.

10 Est. Em desplaci per l’espai. Peça que compon un calze. 11 Germà laic que no pertany al clericat. La grega que tragina el molt idiota. Ho introdueix. 12 Ratolins dormilegue­s. Que serveix per tirar endavant. Han perdut la porteria de rugbi. 13 Pregant. Passant pel foc de la fornal i aplanant a cops de martell el llos d’una eina, quan és gastat, per renovar-lo i deixar-lo a punt. 14 Rosers mesquers. El complement de roba que a Tortosa consideren més seu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain