La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Desplaçat per raons econòmique­s. La mena de batalla més oberta. 2 El sud perd el seu símbol. Has perdut la porteria de rugbi, campió. Queixar-se com una granota. Escaire. 3 Activitat de lluïment que agermana les models amb els soldats. Grassa patològica. 4 Ateu literal. Establimen­ts dels de casa. Vinc sense la centúria. 5 Desfilades carnavales­ques. Temps mort en el joc del bàsquet. Ho sacseja amb violència. 6 Al bell mig del cel. Transpirés­sim. Sentint. 7 Llavor de la qual s’extreu oli. Exordi. 8 Domestican­t una melodia en un base rítmica. Onomatopei­a de mandra. Capa, sobretot si és de pintura. 9 Que té el cap clar. Perfumin amb algàlia. En un tres i no res. 10 Ara fem l’article. Tros de terra per sembrar-hi llegums. Estova la carn amb una cocció lenta.

11 La pasta que el Mikimoto va popularitz­ar. Aquest ase està destinat a tastar euga. 12 Emprenyat com ell sol. Farcir l’ham amb un bon esquer. Associació de tiradors dolents.

13 No els deixes marxar per més que pugi la tensió. Els rep al seu comerç i els tracta la mar de bé. El cap de les gallinàcie­s. 14 Incorpòrie­s. Bolet en forma de copa o de niu, de color bru per fora i gris per dins, i que creix sobre fusta vella.

VERTICALS 1 T’endiumenja­res per fer emmudir tothom. Dominarà. 2 Us ho empesqueu partint del no res. Dividires un terreny en trossos de terra sembrada. 3 Gros i bru. T’hi esforcessi­s tant com poguessis. Part d’un ormeig de pesca on van enganxats els suros. 4 Coca-cola amb ginebra. Acudit vell, repetit moltes vegades. Hi som, en la temença. 5 Residència de la tercera edat. Desenvolup­a un vincle molt fort amb la mare. Sodi social. 6 Nitrogen. Llanternes d’una marca emblemàtic­a que va prendre el nom de la Bíblia. Principi d’alopècia. Orient. 7 Faig fora. Discos o partits de tenis o solters amb poder adquisitiu. Est. 8 Especialis­ta en la llengua i la cultura àrabs. Edicte del tsar. 9 Coure. Monjo tibetà que expressa molt d’afecte. Eclesiàsti­c que per disposició del papa el representa en un concili. 10 Apropament a bon preu. Cuinaren. 11 Arriba la Màbel. Una de les quatres grans divisions zoològique­s en la classifica­ció de Cuvier. Níquel. 12 Calculo que passarà. Obstacle, probableme­nt mèdic. El primer de tots. 13 Acaba com comença. Firmem. Acompanya la sang en les pel·lícules dites “gore”.

14 Cobert de pèl d’ovella. Entretingu­t, de romeguera en romeguera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain