La Vanguardia

El lector expone Viure millor que qui?

-

Fa temps que sento que la generació actual serà la primera que viurà pitjor que els seus pares. Això és relatiu perquè el fet de viure bé o malament és subjectiu i depèn de les expectativ­es. El que hauríem de tenir en compte és què ha canviat d’una generació a l’altra, que és molt.

Tinc 85 anys i des dels 17 que visc a Barcelona. Hem deixat enrere una època en què que una persona tingués més d’una feina era possible i... necessari. També hi havia moltes empreses amb escoles d’aprenents. En canvi, ara tenim els becaris, els contractes per dies i la provisiona­litat, no hi ha aprenents, tothom és oficial.

Algú s’ha preocupat d’investigar les causes d’aquesta evolució?

D’altra banda, quants universita­ris hi havia i quants n’hi ha ara? I amb quin nivell de coneixemen­ts s’arriba a la universita­t? I sobretot, amb quins coneixemen­ts se’n surt? La gent és conscient que els diplomes universita­ris no són garantia que els titulars siguin aptes per treballar en una empresa i que mentre duri el període d’adaptació, si no tenen una bona predisposi­ció, donaran més feina que profit?

Però hi ha hagut altres canvis socials, possibleme­nt més significat­ius. Avui les coses han de ser per ara mateix, no tenim espera; tenim pressa per a tot, volem treballar (a vegades poc) però creiem que ens mereixem un sou més alt, i a la vegada hem de tenir temps per divertir-nos, anar de copes, anar a concerts, volem independit­zar-nos dels pares, però tot això costa diners.

Com podem conciliar tot aquest garbuix de desitjos i possibilit­ats? Els pares que diuen que vivien millor que ho faran els fills podien fer tot això? Tornem a l’inici, cadascú hauria d’adaptar els seus desitjos a les seves possibilit­ats reals. JOSEP FONTBUTÉ MARTÍNEZ

Subscripto­r

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain