La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vermell de vergonya. Xarxa de corda prima, de malles grosses. 2 El mallorquí. Explica històries avorridíss­imes. Acull la clientela i els tracta bé. 3 Tros de cuir que els terrissers empren per a allisar els galzes vius de les peces d’obra abans de coure-les. Ganes de riure. 4 Ullal escapçat. Homes notables. Númida que no vocalitzav­a ni per mal de morir. 5 Ho amanirien. Tibar. 6 Aquesta feia préstecs a un interès escandalós. Destresa ben remunerada. Portada dialèctica. 7 Res no és. Mor d’anòxia. Aixeca. Raïm mossegat. 8 Rea guillotina­da. Empat a un gol. Causant de la pròpia mort. 9 Tall de carn de damunt l’espatlla del bou o de la vedella. Cartes que no s’envien mai per correus. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 10 Bot prop de Girona, a tocar del Ter. Ull tancat. Palmereta. 11 Rabí encaputxat. Ho posis ben dret. Roma sense oxigen. 12 Escampi la posició del cap sota els peus. Sentirien. 13 Les germanes més unides. Farà malbé, tudarà. 14 Me’n vaig caminant com els crancs. Filtrat amb un colador.

VERTICALS 1 Tancar. Acumulació de greix a la cintura. 2 Habituals. Alacaigut. 3 Barcelona. Ili, també. Aprimar els barrots de la cel·la amb afanys de llibertat.

4 L’interior de la gorra. Aplegat formant riu d’una manera ben carnavales­ca. Poma anaeròbica. 5 Torna a investigar un cas que semblava tancat. Do arcaic. Pronunciem el nom de “carpe”.

6 Artesà que fa recipients per a grills. Les unitats de superfície que deixen un pitjor regust de boca. 7 Bo. Que succeeixen de debò. En sortien il·leses i van perdre el cap. 8 El setial del rei. Privat dels seus atributs. Ho conec, és al sud-est. 9 Facin créixer la població ovina. El sector més veloç en el món dels transports. Puny d’espasa. 10 Acaba com comença. Que té la naturalesa d’una ostra. Pit de la cosina.

11 Costa. Principi etimològic. Típic, sense cap ni peus. Ho és Boris Johnson. 12 Etè, etè i etè. T’hi apuntes. 13 Designava el conjunt de parlars gitanos de la península ibèrica. Xopa, amara.

14 Que va en sentit contrari al considerat normal. Cobrat abusivamen­t.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain