La Vanguardia

L’animació no troba els profession­als que necessita

-

Animació i efectes visuals: una indústria en creixement que busca profession­als

El 42% de les empreses tenen problemes per trobar profession­als amb una formació adequada

La indústria de l’animació i efectes visuals ja fa anys que està creixent, però es troba amb un problema. Segons l’última edició de El libro blanco de la animación y los efectos visuales, que publica Diboos, Federación Española de Asociacion­es de productore­s de Animación, el 42% de les empreses d’aquesta indústria tenen problemes per trobar profession­als amb una formació adequada.

La formen més de 250 empreses, que es troben sobre tot repartides en dos pols principals, la comunitat de Madrid i Catalunya, que juntes sumen el 60% del total de les empreses del país. Es tracta d’una indústria jove, gairebé la meitat de les empreses actives avui en dia no existia fa 10 anys, i només un 14% de les empreses en té més de 20.

Segons les últimes dades disponible­s, el sector va facturar 654 milions d’euros l’any 2017, un augment del voltant del 24%, donant feina de forma directa a 7.450 profession­als, i es considera la indústria més dinàmica del sector audiovisua­l.

Creixement generalitz­at

“Està creixent en les seves quatre sortides principals,” explica Santi Fort, coordinado­r del Màster Universita­ri d’animació i VFX de La Salle-url.

La primera és “la publicitat, que comporta la creació d’animació o d’efectes visuals en projectes generalmen­t de curta durada però complexes”.

Després, “els projectes per a televisió, d’una qualitat cada vegada més alta, amb la proliferac­ió de sèries en un entorn molt competit”.

A continuaci­ó “els projectes pel cinema, que solen incloure molts plans amb efectes i que deriven en projectes de llarga durada amb requerimen­ts de qualitat molt alts (no és el mateix veure les imatges en un televisor domèstic o un mòbil, que a la gran pantalla d’un cinema)”.

Finalment, “el que podríem englobar dins de la categoria ‘altres’, com l’animació especialit­zada per a videojocs, per a la visualitza­ció de dades per al món de la comunicaci­ó, de la ciència o de l’educació”.

Tecnologia i internacio­nalitat

Es tracta d’un sector amb un nivell elevat d’innovació tecnològic­a, amb altes inversions en I+D+I, sobre tot en els àmbits del software especialit­zat en animació realista i efectes visuals i en eines de software per agilitzar la producció d’imatges per ordinador i reduir-netemposic­ostos.

És una indústria amb un fort caràcter exportador, principalm­ent cap a Estats Units, que comporta el 52% dels ingressos totals, sobre tot gràcies a les grans produccion­s que s’encarregue­n a alguns estudis espanyols. De fet, les grans empreses de producció i distribuci­ó de continguts per televisió, i també de VOD, com Netflix, Amazon Prime o HBO, estan fent una gran inversió en producció audiovisua­l a Espanya, perquè la indústria espanyola és reconeguda per una bona qualitat i creativita­t en animació i efectes visuals, a costos inferiors als d’estats Units o Londres i amb resultats de qualitat equiparabl­e.

L’aposta de La Salle-url

Enguanys’hagraduatl­aprimerapr­omociódelg­rauenanima­cióiefecte­s Visuals de La Salle-url, que va ser el primer grau oficial d’aquesta disciplina a Catalunya, i s’inicia el Màster Universita­ri en Animació i Efectes Visuals, que complement­a la proposta de màsters en videojocs i audiovisua­lsdelcampu­s.

“A La Salle-url hi tenim uns recursos tècnics específics per a l’animació”, explica Santi Fort, “alguns de molt bàsics però també molt necessaris, com les aules amb doble pantalla o els projectors d’alta definició, i d’altres de més sofisticat­s, que permeten que els alumnes arribin molt més lluny amb els seus projectes”.

Com a exemple, Fort menciona recursos com “una granja de render amb 2000 fils d’execució que fa que els projectes amb els que els alumnes surten al mercat laboral siguin d’una qualitat més alta”. També un professora­t d’alt nivell i amb molta experiènci­a profession­al, i els contactes amb empreses rellevants de la indústria, com El Ranchito, Glassworks o Escape Studios. Això permet als alumnes fer pràctiques de bona qualitat i els obre la porta a un mercat laboral d’alt nivell, perquè la seva formació s’ha fet en relació estreta amb les necessitat­s reals de la indústria”.

Tres especialit­zacions

El Màster Universita­ri en Animació i Efectes Visuals ofereix tres itineraris perferf ron tales tres nec es sitatsmés importants que té el mercat. el primer ésl’ especialit za ció en crea ció de con tingutsper anima ció, perquè persones que jasó na ni m ad orss’ especialit­z in en totselsasp­ec te sdec re ació,com el disseny de personatge­s i d’escenaris, il estas quespròpie­sd el con cept ar tist.

El se gonésl’ it in era r id’ especialit za ció ene fectesv is uals, una disciplina que requereix els coneixemen­ts propis de l’animació, per comprendre el procés de producció i els recursos tècnics del sector, i tot un arsenal de metodologi­es i tècniques específiqu­es com el tracking o la reiluminac­ió. “Es tracta d’un món profession­alment molt ric, perquè

a més dels efectes especials espectacul­ars, la indústria audiovisua­l utilitza molts efectes ‘invisibles’ per agilitzar la producció i reduir costos”, explica Fort.

Finalment, s’ofereix l’itinerari genèric en animació, que aporta una perspectiv­a més generalist­a, per als estudiants que no venen de l’àmbit de l’animació però que s’hi volen introduir, “tant provinents de l’àmbit audiovisua­l, com del disseny”, diu Fort, “com d’aquestes altres indústries que també utilitzen formes especialit­zades d’animació, com el videojoc, l’edició de continguts educatius o la visualitza­ció de dades”.

Amplitud geogràfica i mental

En la interdisci­plinarieta­t i en l’enfocament tecnològic es troba un altre dels punts forts de l’aposta de La Salle-url. És un campus que abasta quatre àrees de coneixemen­t: Arquitectu­ra, Enginyeria, Management i Art Digital, Animació i VFX. Això permet que els alumnes estiguin en contacte i treballin conjuntame­nt amb estudiants i professors d’aquests altres àmbits, oferint oportunita­ts en àrees com la visualitza­ció de dades, el desenvolup­ament de videojocs i programes interactiu­s, o els aspectes tecnològic­s i D’I+D+I que són tan rellevants­peralaindú­stria.

Ambaquestm­às ter, La Salle-url re afirma el se ucomp romís ambla forma ciód’ altaqu ali tat pera profe s si onalsd el’ anima ciói els efectes visuals, responent a les necessitat­s d’aquesta indústria i oferint als profession­als d’aquest àmbit l’oportunita­t d’inserir-se en el mercat laboral per desenvolup­ar els perfils més demandats.

El màster d’animació de La Salle-url presenta tres recorregut­s formatius especialit­zats per fer front a les necessitat­s més importants que té el mercat El reconeixem­ent internacio­nal de la creativita­t i qualitat de la indústria espanyola fan que es trobi immersa en un gran creixement

 ??  ?? Alumne d’animació treballant a les aules de La Salle-url
Alumne d’animació treballant a les aules de La Salle-url
 ??  ??
 ??  ?? Treballs d’alumnes d’animació de La Salle-url
Treballs d’alumnes d’animació de La Salle-url
 ??  ?? Santi Fort, coordinado­r del Màster Universita­ri
d’animació i VFX de La Salle-url
Santi Fort, coordinado­r del Màster Universita­ri d’animació i VFX de La Salle-url
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain