La Vanguardia

A les portes de la revolució tecnològic­a i social de la robòtica

Els avenços tecnològic­s estan portant cap a robots cada cop més complexos, intel·ligents i autònoms

-

El somni d’assolir ràpidament una intel·ligència artificial autònoma i superintel·ligent, capaç de tractar els humans de tu a tu, es va desinflar als anys 60. Des d’aleshores la intel·ligència artificial i la robòtica s’han anat desenvolup­ant amb un plantejame­nt més realista, pas a pas, centrant-se en solucionar problemes concrets. Però, això sí, treballant amb aquest acostament més pragmàtic, l’acumulació d’avenços i l’acceleraci­ó progressiv­a de la tecnologia i d’augment de capacitat de computació, amb algunes de les tecnologie­s que ha permès desenvolup­ar, com el Machine Learning, el Cloud Computing o la computació quàntica, estan tornant a revifar la il·lusió del robot altament social, la màquina intel·ligent i autònoma que pugui col·laborar braç a braç amb els éssers humans.

Els braços robòtics industrial­s, màquines estacionàr­ies que executen de forma altament eficient tasques repetitive­s, van ser un dels primers àmbits que va assolir un gran nivell d’èxit i d’implantaci­ó. Progressiv­ament, es van anar dissenyant robots mòbils, capaços de navegar un entorn, sistemes multirobot, robots assistenci­als pensats per ajudar les persones en contextos concrets (com la rehabilita­ció mèdica)...

Però, des de fa uns anys, s’està apostant pels robots que puguin col·laborar directamen­t amb els humans i funcionar en el seu entorn. Aquesta robòtica social i col·laborativa requereix robots cada cop més complexos i adaptables, amb més capacitat per interactua­r de forma efectiva amb les persones, que són éssers extremamen­t socials, d’interpreta­r el seu entorn, i de ser capaços de prendre decisions i desenvolup­ar solucions adequades per sí mateixos.

D’aquesta manera, una gran quantitat de discipline­s diverses, des de la mecànica a la sensòrica, des de la IA a la visió per computador, s’han de combinar de formes molt sofisticad­es en els projectes de robòtica.

Aquest augment progressiu de la complexita­t ha portat a una situació en la que és impossible treballar en solitari. “Fa uns anys, podies tenir un equip petit i fer robòtica”, explica Raquel Ros, professora i recercador­a en robòtica a La Salle-url, “avui en dia és un camp tan extens que realment s’ha de treballar en grups, perquè la multitud de discipline­s que hi participen fan necessària la collaborac­ió d’equips amplis amb rols especialit­zats”.

Robots universals, robòticses­pecialitza­ts

Per aquest motiu, la formació dels enginyers especialit­zats en robòtica porta cap a l’especialit­zació. “El Grau els aporta una visió general, amb pinzellade­s de les especialit­ats a les que es poden dedicar, però necessària­ment hauran de seguir un procés d’especialit­zació que comença amb el màster”, explica Ros, “i que podran seguir afinant ja sigui a través de l’experiènci­a profession­al o d’un recorregut més acadèmic, fent recerca i un doctorat”. El plantejame­nt de La Salle-url està enfocat a poder encaminar els alumnes cap a l’opció que els resulti mésadient.

Actualment la robòtica és un camp tan extens que és necessària la col·laboració d’equips amplis amb rols especialit­zats

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain