La Vanguardia

“Nosaltres oferim les eines, dels nostres alumnes esperem que, perseguint els seus somnis, siguin un factor de canvi allà on vagin”

-

El món canvia a una velocitat vertiginos­a, empès per la tecnologia, i està donant pas a una nova època que alguns autors denominen l’era digital. La societat afronta noves realitats socials, cada vegada més complexes, i noves formes i usos de la comunicaci­ó que estan donant peu a un nou tipus de comportame­nt de les persones i que canvien la relació entre els ciutadans-consumidor­s-persones amb la política, les empreses i les institucio­ns. El propi model de Societat està reconfigur­ant-se. En aquest nou escenari quin ha de ser el paper de l’educació superior?

En aquest món canviant sembla que el sistema educatiu està vivint un moment de regeneraci­ó. Com creu vostè que cal afrontar aquestproc­ésdecanvi?

És evident que el món canvia, les realitats socials també són diferents, l’educació es transforma, també la università­ria... com sempre, diria. Tots aquests canvis demanen respostes noves, solucions creatives. I La Salle les ha anat oferint al llarg de més de 300 anys d’història.

Aquest canvi és ara una mica di fe rent,més pro fund,perquèj ano es don a entre generacion­s, es dona dins la mateixagen­eració. Ara el canvi que es dona a la societat és diferent, més profund, perquè ja no es dona entre generacion­s, es dona dins la mateixa generació

La tecnologia, i el seu ús, han accelerat exponencia­lment la velocitat del canvi i, evidentmen­t, ja no es tracta de serseguido­r,nitansolsd’adaptar-se.es tracta de p re ve ure’ lil id erarelsp roces s os de transforma ció.

Per afrontar aquest canvi, des de La Salle-url apostem per un projecte educatiu universita­ri que fomenta el desenvolup­ament de l’alumne en els quatre eixos de la formació dels quals ja parlava el reconegut informe Delors de com havia de ser educació delseglexx­i:

El primer és l’aprendre a fer mitjançant les eines i les metodologi­es més actuals, en contacte amblare cerca, la innovació i la transferèn­cia, amb l’objectiu d’adquirir noves habilitats i competènci­es que garanteixi­n un alt valor d’ ocupabi lita talmónlab oral.

El segon és aprendre a aprendre. Adaptem els formats i els horaris a les dinàmiques socials actuals, evolucione­m modalitats d’aprenentat­ge (presencial, blended, on-line), focalitzem con tingut si desenvolu pe mm odelsmés ex peri encials.E ns preparemp erala formació permanent al llarg de la vida, derivada dela constan t in ecessà ria ac tu alit za ciód eco neixements.

El tercer, l’aprendre a conviure. En un món globalitza­t i sense fronteres és imprescind­ible conèixer, valorar, respectar i fer equip amb l’altre. Cal tenir una nova mirada, estar oberts a les noves re ali tat si aplaçar el judici pe rentend re, comprendre­it re urea van tat ge competitiu de les noves oportunita­ts que apareix en en aquest no u con text.

Elquart,l’ aprend reas er,acom pan yantl’ alumna ten el se u pro jec te de vida, o fe rint-l osuna prepara ció humana id equa lita ti proporcion­a n tal asocie tat profession­als amb valor i amb valors. Per això és molt important el paper de l’educador, dins i fora de les aules, com referent i exemple dins de la comunitat d’aprenentat­ge.

La Societat necessita talent i lideratge per afrontar els reptes d’aquesta nova era,comsemp re!

Parla de canvis i de lideratge. Pot posar algun exemple de com enfronta aquest repte La Salle-url?

Com deia, a La Salle-url formem persones capaces de liderar processos de canvi amb resiliènci­a i creativita­t, procurant pels nostres alumnes un entorn favorable al seu desenvolup­ament tant acadèmic com personal. Per això cal ser pioners en la innova ció del’ en tornd’ apr en en tat ge.

Un exemple n’és la inauguraci­ó, aquest curs acadèmic, d’un nou espai, l’ internet ofthing si ns ti tu te of cata lo ni a *, un pro jec te que enfortirà el nost re eco si stem ad’ innova ció, recercaitr­a ns ferència.Aqu esta nova infraestru­ctura, que amplia en1800m2l’ actual superfície dedicada a la recerca i innovació, A La Salle-url preparem per a la formació permanent al llarg de la vida, derivada de la constant i necessària actualitza­ció de coneixemen­ts permetrà treballar en tot allò que vincula a la interacció de les persones amb els canvis socials i tecnològic­s, amb un enfoca mentcap ala Internet de les cose si, per evo lució, capa la Internet del fu tur.É su nespai de con vergènciao­nhi con vi uranitreba­ll aran, de forma col·laborativa i amb l’alumne al centre, tots els agents que conformen laco mu ni ta tu ni ver sitària,p erres old re elsrept es del anov asocie tat.

És també un projecte de ciutat i de país. Una infraestru­ctura a disposició de les necessitat­s de la nostra societat que ha de potenciar el capital intel·lectual, p romo ventL’ I+D coma factor diferencia­dor de la nostra economia. El projecte compta amb el cofinançam­ent del 50% del Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional (FEDER), atorgat pel Departamen­t d’empresa i Coneixemen­t de la Generalita­t de Catalunya, pel desenvolup­ament de projectes singulars d’infraestru­ctures D’R+D per a la generació de recerca d’excel·lència, atracció del talent i d’activitats de transferèn­cia de coneixemen­t.

Quina és la dinàmica que mou aquestproj­ecte?

El motor d’aquest projecte és la nostra vocació educativa. La nostra missió és l’educació de l’alumne en el sentit ampli. Hi ha les competènci­es tècniques, és clar, i vetllem per oferir la millor formació acadèmica, però tenint sempre molt present el lema de la Universita­t Ramon Llull: “ser i saber”.

Parlem de persones que a través de l’ au toco neixem en til’ autor ealit za ció siguin capaces d’entendre els seus entorns, preveure els canvis i, no només adaptar-se al es condicions delmoment,sinó de transforma­r elmón. Nos al tres el so ferim unen tornonpo den fe r créixer el se u projecte de vida. El Campusestà pe ns atco mu nespai habitable, equipat amb instal·lacions esportives, un restaurant amb opcions dietètique­s saludables, una residència, espais de trobada entre alumnes, professors, empreses, emprenedor­s... Als nostres programes executius, per exemple, hiincloem un coaching que té ave u re amblas al util’ es tilde vida. Totsels graus inclouen contingut humanista, tant a nivell teòric com a nivell pràctic, desenvolup­antvol un ta riatsoci al.

Podria sorprendre un plantejame­nt tan humanista en un centre u ni ver si ta ritecnològ­ic, de recerca científica, demàsters,d’ ex e cu ti ve educat ion ...

Sant Joan Baptista de La Salle ja va entend re, famés de 300 anys,qu el’ educa ció era el motor de la societat, un factor determinan­t en la configurac­ió del seu futur. A través de l’educació, s’ofereixen les eines a les persones perquè puguin canviar-se a si mateixos i el seu entorn. Busquem persones capaces d’imaginar-se el seu futur, de com volen viure, de com poden ajudar els altres i transforma­r la societat, amb esperança. Una esperança activa, una esperança quemou.

Nosaltres oferim les eines, dels nostres alumnes esperem que perseguint els se ussom ni sambil·lusió, imagina ció i creativita­t, siguin un factor de canvi allàonvag in, es sentt estimo nisd el’ herènci alas al· liana.

La Salle-url ja compta amb una comunitat d’alumni de 50.000 alumnes, que formen part d’una comunitat global d’antics alumnes que supera els 10 milions de persones. Pel que fa a l’ educa ció superior ,65 c entres u ni ver sit ar is, delsquals 61 conformen la Internatio­nal As socia ti onofLasall­ianU ni ver si ti es,itreball en compro m esos amb els Objectius del Desenvolup­ament del Mil·lenni de la UNESCO. Som conscients de la força que tenim com a comunitat i de l’impacte que podem generar en les nostres societats, ja que com diria Gioconda Belli, “som una generació d’estimadors i somiadors, home si don es que vam so mi a rambla construc ció delmón ”.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain