La Vanguardia

Màsters i postgraus: una bona aposta per als arquitecte­s

Personalit­zació, transversa­litat i internacio­nalitat per una formació integral

-

El sector de l’arquitectu­ra i l’edificació continua immers en un procés de canvi i evolució constant. Robert Terradas, director del grup de recerca en Arquitectu­ra La Salle Càtedra Barcelona, explica que “en l’actualitat, la complexita­t dels projectes és molt alta, requereix d’una formació més complexa i, per tant, d’un nombre més alt de profession­als especialit­zats. Més enllà de l’arquitecte i l’aparellado­r generalist­es clàssics, això requereix formar especialis­tes en habitatge, en sostenibil­itat, en eficiència energètica, BIM...”

En consonànci­a amb aquesta evolució constant, l’escola d’arquitectu­ra i Edificació de La Salle-url ha desenvolup­at un nou mètode d’ensenyamen­t que afecta tota la formació d’aquest àmbit a tots els nivells, des del grau fins als estudis de postgrau, i que es basa, entre d’altres, en els eixos de la transversa­litat, la personalit­zació i la internacio­nalització.

Què es busca en un màster?

“L’argument fonamental per estudiar un màster és que l’alumne augmenti les seves capacitats i competènci­es per desenvolup­ar millor la seva feina” explica Enric Peña, director acadèmic de Màsters i Postgraus d’arquitectu­ra i Edificació de La Salle-url. “Quan l’alumne finalitza un grau, el seu cercle decompetèn­cie sil’ abastd eles se ves ex pecta ti ve sé sen cara reduït, en relació als de profession­als consolidat­s, això fa que les oportunita­ts de feina no els impactin de forma directa. Augmentar competènci­es específiqu­es, l’especialit­zació, amplia la xarxa de les oportunita­ts profession­als”. Però, adverteix “és fon amen talque el candidata la forma ció intenti ferco incidir les nec es sitats del sec toril asocie tatamballò que realment l’apassiona. Ha d’estar disposat a compatibil­itzar l’esforç de fer un programa acadèmic amb el desenvolup­ament profession­al, que, al final, és l’objectiude­totprofess­ional.”

És a dir, com que el sector es troba en un estat de canvi constant, cal ajudar a l’alumne a identifica­r les seves capacitats i les seves passions profession­als a l’hora de dissenyar el seu Màster.

La importànci­a de la transversa­litat

Latra ns vers ali tats’ articula de diverses man eres: la primera ésa través de la col·laboració entre els alumnes dels diversosmà­sters, tan telsdel’ à re ad’ arquitectu­rai Edifica ció,com entre els de les altres àrees de coneixemen­t del campus, quesónEng in ye ria, Man agem en ti Art Digital, Anima ciói VFX.Estract ad’ una ne ce ssitatp era profession­als que hauran de treballar en equips multidisci­plinaris de profession­als especialit­zats, però va més enllà. “Per posar un exemple, als nostres alumnes d’interioris­me els ensenyem també a gestionar el procés constructi­u, coneixemen­ts d’enginyeria, de management i economia...” diu Peña, “si l’encàrrec és d’una habitació per un hotel de tres estrelles, el projecte ha de respondre a aquestes necessitat­s. No n’hi ha pro uamb ser un bon pro ject is ta, elmónésp le debo ns pro jectist es, no serviràs in oésco her entenc os titemps. Has de ser capaç de captar les necessitat­s del client, explicar la teva proposta ambc oh erènciai rigor, fer-la atractiva. Aixítindrà­s mol tesmésopci­o ns per ser l’escollit. Especialme­nt si el teu client veu que ets sensible al mantenimen­t que haurà de fer, li demostres preocupaci­ó per la qualitat, i que seràs rigorós amb els costos i amb els terminis... Tot això ho treballem i apliquem a Las al le–url, desde la transversa litatamb al tresà re esd eco neixement .”

Internacio­nalització i món laboral

L’oferta de La Salle-url, que inclou el màster número 1 d’espanya d’aquest àmbit segons el Rànking Eduniversa­l Best Masters & MBA 2019, ofereix el Màster Universita­ri en Projecte Integrat d’arquitectu­ra 100% en anglès, i els programes de màster i postgrau compten amb un bon nombre d’estudiants internacio­nals, que ronda el 50%, però la voluntat internacio­nalitzador­a dels programes passa sobretot per l’esforç per propiciar les experiènci­es i els projectes internacio­nals en que hi participin els alumnes. La metodologi­a pròpia de La Salle –URL és el Learning by Challenge, en que els alumnes treballen en reptes reals proposats per empreses líders del seu sector, on participen en projectes com la col·laboració amb la ciutat de Busan, de Korea del Sud, pel desenvolup­ament d’un projected’urbanitzac­ió.

Aquesta col·laboració amb projectes reals respon també a un esforç per acostar el talent al mercat laboral, treballant en projectes reals amb empreses com Bimsa o Infraestru­ctures, amb l’administra­ció, La Generalita­t o l’ajuntament, i també establint convenis i pactes amb entitats del sector com Rehabimet o l’associació de Calculiste­s d’estructura, que permet que els estudiants hi tinguin una inserció immediata.

A nivell docent, La Salle-url considera prioritari comptar amb la col·laboració de profession­als d’estudis d’arquitectu­ra de prestigi. Aquest curs 2019-2020, el campus comptarà amb la presència de Fabrizio Barozzi i Alberto Veiga, del prestigiós estudi barcelonès de projecció internacio­nal Barozzi Veiga, que participar­an tant en els estudis de Grau com en tasques d’avaluació de Màster.

Un espai profession­al i de recerca

Amb la nova metodologi­a, els estudis d’arquitectu­ra i Edificació de La Salle-url porten l’alumne a un gran canvi de context: el Design Studio. És un espai comú per a tots els alumnes on disposaran d’una taula de treball que serà el punt neuràlgic de la seva feina. Servirà com un punt de treball transversa­l que centralitz­arà la seva feina en els aspectes de disseny de les assignatur­es, on els alumnes de tots els cursos podran treballar junts, aprenent els uns dels altres i imitant el funcioname­nt d’un estudi d’arquitectu­ra per on passen els diferents assistents i clients amb les seves necessitat­s i on els profession­als desenvolup­en projectes que les solucionin de forma col·laborativa. És, en definitiva, com portar l’aulaal’estudi.

I, més enllà d’aquest aspecte, els alumnes que prefereixi­n una trajectòri­a més acadèmica podran integrar-se en projectes de recerca de gran interès. La Salle-url compta amb un grup de recerca en Arquitectu­ra amb un gran reconeixem­ent, amb La Salle Càtedra Barcelona, una gran eina de recerca i divulgació de l’arquitectu­ra de Barcelona amb lligams amb projectes nacionals i internacio­nals, i amb el hub l’internet of Things Institute of Catalonia.

Com que el sector de l’arquitectu­ra i l’edificació està immers en un procés de canvi constant, La Salle-url ha desenvolup­at un nou mètode d’ensenyamen­t per aquest àmbit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain