La Vanguardia

Màsters, recerca università­ria i empresa: una sinèrgia clau per al món de l’enginyeria

“Les empreses s’acosten als nostres alumnes pel seu talent”

-

Els estudis de màster i postgrau de La Salle-url, alguns dels quals es troben entre els 10 millors de l’estat en les seves discipline­s segons el Rànking Eduniversa­l Best Masters & MBA 2019, estan enfocats a ajudar els alumnes a adquirir competènci­es específiqu­es per al desenvolup­ament de la seva carrera profession­al, no només les pròpies de la professió sinó també les que estan lligades a la recerca. De la mateixa manera, el funcioname­nt dels estudis aporta un contacte constant entre l’alumne i el món real de l’empresa i de la ciència, generant sinèrgies altament beneficios­es per a tots els agents implicats.

“En un màster o postgrau, un profession­al pot buscar una de dues coses” explica Xavier Vilasis, director del Màster en Data Science de La Salle-url, “orientar-se directamen­t al mercat laboral, buscant formar-se en algun àmbit que li és nou amb un alt nivell de demanda, o bé buscar coneixemen­ts que complement­in la seva formació per desenvolup­ar el seu ofici millor i amb més profundita­t”.

L’aposta formativa de La Salle-url respon a aquestes inquietuds amb el compromís ferm de generar un ecosistema on sorgeixin sinèrgies entre els estudiants de màster, les empreses i l’àmbit de la recerca università­ria.

Compta amb un claustre que equilibra els profession­als en actiu en les seves àrees i els professors amb un enfocament acadèmic i de recerca, però sobre tot aquesta idea es troba clarament en la base de la metodologi­a pròpia de La Salle-url, el Learning by challenge: treballs en format projecte que es basen en reptes reals que proposen empreses líders en el sector, la qual cosa fa que els alumnes assoleixin i apliquin els seus coneixemen­ts en temps real. “Les empreses s’acosten als nostres alumnes pel seu talent” explica Agustín Zaballos, Coordinado­r del grup de recerca GRITS (Grup de Recerca en Internet Technologi­es & Storage) de La Salle-url “això permet que es formin amb reptes reals i que des de les empreses els puguin fer de tutor durant els projectes, i també permet a les empreses poder identifica­r i incorporar el talent a les seves files”.

Una iniciativa transversa­l

Perquè els alumnes li puguin treure el màxim profit, La Salle-url impulsa des de fa 4 anys l’iniciativa Master as a Service (Maas), en que els estudiants de diversos màsters s’organitzen en equips interdisci­plinaris per tal de donar resposta a necessitat­s d’empresesre­als(al’últimaedic­ió,perexemple, van participar-hi l’hospital de Sant Pau, CELSA, Grífols, Telefònica, Laboratori­os Almirall, Ferrovial Servicios, Mapfre o Quatrecasa­s entre d’altres). “A més de la proximitat amb el món real i la reducció del time to market dels nostres estudiants, la iniciativa Maas permet desenvolup­ar competènci­es interdisci­plinàries i que l’alumne personalit­zi el seu aprenentat­ge en base a l’emprenedor­ia, la recerca iels casos real sin ter disciplina r is ambempr eses” explica zaball os.

Pro jectesd ere cerca

La implicació dels estudiants en els projectes de recerca de La Universita­t és també un tret diferencia­l al campus. “Per exemple, hem tingut alumnes de Grau, de Màster i també de Doctorat” explica Vilasis “que amb els seus treballs finals o tesis han contribuït a diferents fases de la construcci­ó i operació del detector LHCB del CERN a Ginebra, on participa el nostre grup de recerca, i fins i tot alguns han pogut anar a treballar al propi CERN”.

Un altre exemple és el de Joaquim Porté i Josep Maria Masó, alumnes del Màster Universita­ri en Enginyeria de Telecomuni­cacions de La Salle-url i després doctorands integrats en el grup de recerca GRITS, que aquest any van anar a fer recerca a la base Juan Carlos I a l’antàrtida dins del projecte ENVISERA (finançat pel Ministeri d’economia i Competitiv­itat i el Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional), que utilitza la ionosfera per poder comunicar punts molt allunyats i potencialm­ent aïllats físicament. A la base antàrtica, el van fer servir per a connectar-la amb els sensors remots que els recercador­s que hi treballen tenen distribuït­s pel territori Antàrtic, posant a prova la tècnica i oferint uns molt bons resultats.

La recerca aplicada al món

Aquest setembre, a més, La Salle-url ha inaugurat l’internet of Things Institute of Catalonia, amb finançamen­t del fons Feder de la UE. Aquestespa­iestàd is sen yatper potenciarl­a feina in te rdisciplin­à ria entre els grups de recerca de totes les àrees del c entre universita­ri, la col· labor a ció ambemp re se si lamàxima integra ció del sal umn es.

“Crec que és important” diu Vilasis “reivindica­r que el doctorat no és un element purament acadèmic: et dona un conjunt d’habilitats, una sèrie de capacitats de comunicaci­ó, d’anàlisi i de síntesi úniques, que són útils més enllà de l’àmbit pur amen tu ni ver sitari.Enelsd oc torshiteni­m una e in apotentíss­imap eralas ocie tat,peròfi ns ara s’ha tendit a deixar-la tancada a la Universita­t. Hem d’aconseguir que en pugui sortir i aportar els seus coneixemen­ts, visió i habilitats a la resta de la societat”.

La implicació dels estudiants en els projectes de recerca els permet portar la seva feina acadèmica a la realitat. “Hem tingut alumnes que han anat al LHCB del CERN, a Ginebra”

 ??  ?? Instal·lació del sistema de comunicaci­ó ionosfèric­a per a la connexió de dispositiu­s remots d’iot, Caleta Argentina (Livingston Island, Antàrtida).
Instal·lació del sistema de comunicaci­ó ionosfèric­a per a la connexió de dispositiu­s remots d’iot, Caleta Argentina (Livingston Island, Antàrtida).

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain