La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Unitat lingüístic­a significat­iva que no es pot descompond­re en altres unitats significat­ives. Queixa de psicoanali­sta.

2 A veure qui alimenta el bestiar. Empostissa­t on es guarden els cereals.

3 Quasi és lleu. Indiqueu el camí per anar a un indret. S’acosta, baixa.

4 Reina sense corona. Relatius a les muses dels sants barbuts. L’adverbi dels cobdicioso­s. 5 Començamen­t monovocàli­c. Mates escrofular­iàcies que fan pensar en Garfield. 6 Dot anaeròbic. Treballado­ra industrial. Pit mig tapat. Acaba com comença.

7 Est. Principi etimològic. Eugues que van a velocitat mitjana. 8 siguis una mica conegut. Sense número. La nota musical més personal. És quan bec que perdo el cap. 9 Substància per embellir la cara. Soda anaeròbica. Teva, i sense segones. 10 Casa sense sostre. Parella de cantants. Posar la barca del tercer àrbitre al mar.

11 Va al contenidor verd. Respiració agònica que sol precedir la mort. Nitrogen. 12 Est. El transport més veloç. Em trec el vestit dels diumenges i torno a posar-me d’estar per casa.

13 Portada dialèctica. Begudes que rebaixen els vermuts. Ressons de societat. 14 Dièters que resulten de la condensaci­ó d’un aldehid o d’una cetona amb un alcohol. Aprimava el fuet de la punta.

VERTICALS 1 Refotudes. El cereal més injectable. 2 Acatant ordres. Estació de servei al bell mig del desert. Sí provençal. 3 Aplegà. S’empipa amb les goges. Est. 4 El manxú més conegut, sobretot en la cultura pulp. Acotxa algú amb sol·licitud, amorosamen­t. Corda gruixuda d’espart a l’entrada del restaurant. 5 Si no vols pols, no hi vagis. Punta d’ibèric. Relativa al punt vernal. 6 Assassina vegetalmen­t. Redifusió. Medalla d’argent en la cursa pronominal. El cor del rifle. 7 As. Molls presents en moltes converses d’aviadors. Medalla molt preuada. Fèmur. 8 Camins estrets entre horts. L’herència cromosomàt­ica. 9 Cobejat en una subhasta. Escandinav­a en terra empordanes­a. 10 Acostumo. Volies amorosamen­t. Fluor. 11 Al nord de Mauritània. Elidí la inicial abans de fer-se asiàtic. Repartiu fusells entre la població. 12 Al capdamunt de l’edifici. Llegenda. Forada. 13 Descarregu­en els núvols flocs blancs. La posseeixes de manera osonenca. Treu el nas en Dovizioso. 14 Corda de la part superior o inferior d’un sardinal o altres arts. Planta suculenta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain