La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La ciutat andalusa més explosiva. Fatigar algú amb històries de monarques russos. 2 Una grega a Roma. Apressaren. El filòsof Hume quan perdia el cap. 3 El pelava a la manera del primer món. Variant de repatani. Iode. 4 Nitrogen. Petit orifici amb ressons sagrats. Torna a esquilar l’ovella Mickey.

5 Guardaespa­tlles. Navegades d’una manera determinad­a. Dario Nobel.

6 Ho explicà la mar de bé amb un instrument de vent a la boca. Trepitjade­s vora la torre més inclinada.

7 Caparruda. Simula la pluja als jardins. 8 Faig un tomb sobtat. Aquesta és a la península de la bota. 9 Al bell mig dels dies. Moneda valenciana de coure, amb un valor de 6 diners, encunyada pel rei Felip V. Fa saber, transmet notícies. 10 Fets servir a l’americana. Aquesta és una prestidigi­tadora. Pal de billar del rellotger. 11 Res no és. Passar la mà sense mirar. Volem el cap del cràpula. El primer de tots és al bell mig del mur.

12 Fer veure que ets algú altre. Polir fins al mirall. 13 Ressò d’umberto. Consent als nets el que no consentí als fills. Fem l’article a Califòrnia.

14 Incomoda. Vist.

VERTICALS 1 Balanceja. Existiríem. 2 Pedra de faixa. Gregues antigues d’una ciutat famosa pels seus jocs. Moc i remoc. 3 As. Pressionar algú perquè entri a la joieria i en compri un. Substància cristal·lina constituen­t de l’oli de julivert. 4 Lliguis en pilota picada. Jugat pel guany. Est.

5 Que serveix per a llaurar. Territoris de Mahoma. 6 Director general. Afecció visual que fa pensar en sant Martí. Menjador boví. 7 Del dret se’n surt la mar de bé i del revés enfila cap a Sòria. Turc. La nota musical que sempre sona per damunt del sol.

8 Aquesta recau en el pecat del qual havia estat absolt. Ensinistra­t per a la feina. 9 Soca de la vinya. Conversa pautada. Aniràs sense vocalitzar. 10 Viatjares. Passivitat manifesta. 11 Símbol septentrio­nal. Tibaran. Obligació moral a complir la pena que correspon a un pecat ja perdonat. 12 Transpirat a la manera dels homes de Harrelson. Significar. L’ham de l’alfabet és ballable.

13 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Negava. L’extrem palindròmi­c. 14 Plena de resina. Precís com un bon pernil.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain