La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta bèstia no té pèls. Massa de teixit gangrenós que s’esvaeix. 2 Cargolada en el sentit més verbal del terme. Isoleu. 3 Principi abolicioni­sta. Pot ser auditiu o esportiu, però sempre té formes arrodonide­s. És quan bec que perdo el cap. 4 Faci via perquè porto un salconduit. Relatiu a la llenca de terreny que impedeix la formació d’un terreny illenc. Res no és.

5 Comença a edificar. Dreta com ella sola. Pell de boví sotmesa al mateix tractament. 6 Branca de la geofísica que estudia la forma i les dimensions de la superfície de la Terra, aquí i a Rodèsia. Castrar. 7 Comenci a investigar un porc amb moltes punxes. Aquesta és de dos colors o més. Goses perdre un os. 8 Un miler. Aquest puja als escenaris per fingir. Borratxos d’hibris. 9 Entregada a la britànica manera. Musulmà de primera instància. 10 Matèria semblant a la més inflamable. Relatiu a la matriu. Res no és. 11 Boxen i no va bé. L’enganyà. Que provoca tota mena de mals. 12 Litúrgia. Dominés

des del poder reial. Baix en nicotina.

13 Abans de Crist entre els shakespear­ians. Clapés. Un dels primers acrònims que circulà per la Unió Europea. 14 Afluixà la pressió de manera suau. Pinedes.

VERTICALS 1 Hi fotem les mans al damunt i ho toquegem tot. Fa caure mort algú. 2 Proveïdes de lobus cartilagin­osos. Vocabulari­s. 3 Els reis de la baralla. Que tenen l’aspecte de l’òpal. Sofre. 4 Rere A mena a les beceroles. Alçament contra l’autoritat establerta. El pantà del rock català.

5 Li arrabassar­é la ració de rap amb una certa violència. Picada entre bronquític­s. 6 Entre na Colau i na Parellada emergeix la figura de Nabokov. Desfilar la vora d’una cortina. Al capdavant de les hosts ovines. 7 El malacostum­arà. Crit d’acceleraci­ó equina. 8 Est. Cable que subjecta tot pal o masteler perquè no caigui vers la popa.portàvem. 9 Bota al nord d’argentina. Obligació moral a complir la pena que correspon a un pecatdespr­és de perdonat. Gipó anaeròbic. 10 Pel·lícula. Taxi americà que pren el nom del mític cabriolé. Feliç com un camp parisenc.

11 Un dels principis actius del sèver, sòlid amarg de color groc de llimona derivat de l’àloe-emodina i la glucosa. Estranyes. Nitrogen. 12 Clor. Practiquis un gir lampedusià. A les portes de Castelldef­els hi ha un gos que espera. 13 Tres dels feréstecs. Succeeix a la ruleta tot sovint. Predecesso­r peninsular. 14 M’ompliré les butxaques amb els concerts de la Lucrècia. Morenetes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain