La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Fas desaparèix­er el que hi havia a la pissarra. Que conté ceri. 2 Sofre. Substància proteica que, com a material de reserva, se sol acumular, en forma de grànuls, en el citoplasma de les cèl·lules de moltes llavors. Autor que fa volar coloms.

3 Símbol geomètric de l’operació tornada. Aquesta tendeix al color del mar. Sol sonar per damunt del sòl. 4 Tàlem en forma de gerro panxut. Mancats d’equilibri i gairebé cínics. Nitrogen.

5 Tros de carretera. Don Caos. Masego la roba en rentar-la. 6 Vidus decapitats el mes de març. Petita vesícula.

7 Al bell mig del cel. En un cert sentit, acull a la residència d’avis músics. Gènere de plantes crucíferes. 8 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Semblant i comparable. D’aquesta manera. 9 Introducci­ó d’una composició literària. Comença a recordar que hi havia un canal per regar. Ara prima l’ordre alfabètic. 10 Clàudia Pastor Blanc. Empatar a l’anoia. 501.

11 Que pateix de tuberculos­i. Soda avocàlica. És famosa. 12 Rosego la cartera de don Rodrigo. Ungüent antic,

fet amb arrel de malví. Mulla perquè no mira. 13 Al bell mig del cel. Y, Y, Y de Mendelèjev. Herba composta de la qual s’extreu un ungüent molt apreciat pels boxadors apallissat­s.

14 Llavors comestible­s que tenen barri a la televisió infantil. En un cert sentit, platges no nudistes.

VERTICALS

1 Protector que havia circulat molt per Portugal. Aliatges d’or i d’argent cúbic de color groc clar que, malgrat el nom, estan exempts de tota mena de complexos. 2 Sofre. Allà on es munyen les ovelles i es fa formatge. Esborra una culpa mitjançant un sacrifici personal. Est. 3 Conjunt de dents de la boca, encara que no siguin d’or. Hi posis pegues. 4 Quasi és gol. Imitar na Francis. La lletra grega que tragina l’idiota. 5 Em claven una pallissa. Autoritat andorrana que, a Catalunya, s’ocupa dels greuges. Rom que et deixa sense oxigen. 6 Rinxolo. Peix en ple assaig. Principi de discontinu­ïtat. 7 Si no vols pols, ni t’hi acostis. En cos i ànima. Ho facis servir com si fos un set en el joc del tennis. 8 Que passa cada poc temps. Batuda. Sofre.

9 Comença a fer nones. El que va provocar la segona glaciació. La part inferior de l’ullal. 10 Teixit de llana i cotó a imitació del caixmir. Capi. 11 Est. Mimosàcia de jardí. El ferro al roig.

12 Redifusió a Twitter. Abrusava. Arriba al món. 13 L’embarcació que capitaneja la Iolanda. Envoltada de tanques impenetrab­les. La més trencadiss­a de l’alfabet. 14 Faig una incisió en una superfície per marcar alguna cosa. S’hi fixi. No pas brillant, a menys que sigui als escacs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain