La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Resarà. Transforme­s el ferro en un aliatge a les voreres de Madrid. 2 Dea decapitada. Quatre romans a Llívia. Ablaneixi mecànicame­nt una substància. Acaba com comença. 3 Moviment aparent oscil·latori que presenta la Lluna i que permet a un observador terrestre de veure zones de la superfície lunar que abans eren inaccessib­les. Sucar el pa amb tomàquet. 4 Fuel destapat. Decímetres cúbics. Màlaga sense la tripleta de campions.

5 Eixugamans. Un miler. Conjunt de les peces petites que la maquineta de lliços porta muntades al seu interior. 6 Est. Ens instal·léssim entre el brancatge. Pals valuosos a la baralla.

7 Rebaixador­s de whisky. Fas drecera. 8 Debaté. Davant Mans fa vinti-quatre hores de fums. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 9 Reis sense corona. Tornà a acceptar una responsabi­litat. Nitrogen. 10 Un valencià al cotxe. Descendent directe. Compostos orgànics de l’amoníac.

11 En forma de braç de ventilador. Contrària a la llei. 12 Material de segona mà. Són necessaris per fer foc. Mig ho cogués. 13 Pronunciar­íem el seu nom. A la baralla semblen truites. Elena no pronuncia. 14 Aquesta té la mateixa durada que altrees processos de la mateixa natura. Situada a la ponsètia.

VERTICALS 1 Aquestes senyores s’han dedepilarm­olt.escoltàben­ignament un prec i concedí el que es demana.

2 El navegant amb l’embarcació més precària del riu. Sentissis una profunda aversió i mig ho diguessis.

3 Est. Fes flama. M’aturo. 4 Tomb. Pietoses a l’hora de cruspir-se els pastissos anglesos. Panteix de rellotge. 5 Suport financer requerit per tenir crèdit. Cal·ligrafiat. Ermites gens llegendàri­es. 6 Res. Objectius d’alpinista. Fuel destapat. Moc el moc. 7 Comença a amitjanar-ho. Grandalla. Nitrogen septentrio­nal.

8 Inflamació de l’aorta. Alaba allò de l’olla. 9 En Capone. Terra estèril. Pot amb polsim que sovint viatja amb les setrillere­s. 10 Provoqui. Esperit positiu que il·lumina la gent del seu voltant. 11 Extrems de l’extern. Que provoca controvèrs­ia. Ho conec i és a la brúixola, a la zona del sud-est.

12 Compondré tot seguint el metrònom. Malvat. En un tres i no res.

13 Est. Monosacàri­d que conté un grup aldehídic. Dialecte del grec antic que es parlava al nord-oest de Grècia. 14 Alga que dona nom a un mar molt important per a les anguiles. Es fereix amb un ganivet i ho embruta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain