La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10632

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Els setens dels calendaris. Amuntegat amb ressons bíblics. 2 A vosaltres. Assenyalin amb el dit la cosidora. Existència. 3 Vaixell antic dels que solcaven l’atlàntic carregats de tresors. No pas efímer.

4 L’elsa Artadi quan no va a la pinacoteca. Torno a posar a la balança. Fi anglès. 5 Pregaríem. Òxid d’itri.

6 Que tenen el mateix nombre d’estils que de sèpals, pètals i estams. Així comencen totes les endoscòpie­s. Interdenta­ls d’interdenta­l 7 Est. Supera la seva aversió a la fruita dolça.

Disposa els grans fent pila. Òscar Zaragoza Arnalot. 8 Bo. Fumis sense deixar rastre. Aquesta bèstia rapinyaire es fa servir en la caça d’ànecs.

9 Pregues. Hidrocarbu­rs saturats presents al gas natural. Comença com tots els començamen­ts.

10 Xucla del pit matern. Espelma que pot ser pasqual. No permet que el posin a la llista dels bons.11 Estimi, o m’estimi. Percebeu el sabor d’en Gustau. Sueu sense el tercer.

12 Clap, cosa, que es destaca d’allò que la circumda pel seu color fosc.

Edictes del tsar. 13 Beure a galet, fent xerrics. Nodreixi. 14 En un cert sentit, foc que cuina. Tranquil·litats i circumspec­cions.

VERTICALS

1 Interactua­ries amb el proïsme, tot donant plaer. Fa l’esforç d’inflar els pneumàtics de la bicicleta més quixotesca. 2 Fetes servir. Paraules originals de la primera versió del parenostre. 3 Escaire. Herbes de les amaril·lidàcies. Se’n va a viure i treballar a l’estranger. 4 El triftong de la tercera edat. Disposa de manera convenient. Tres obstacles seguits a la francofoni­a. 5 Succeeixi, ni que sigui dins del teu cap. Ho conec i és a la brúixola. Gàlib menor de cinquanta. 6 Hormona secretada pel lòbul anterior de la hipòfisi, que estimula l’ovulació, la formació del cos luti i la secreció de testostero­na. En un cert sentit, ulls tancats. 7 Ensordeix en companyia. L’activitat que et permet tirar la canya sense que ningú no se n’estranyi. El reialme de Mahoma. 8 Del dret és idèntic i del revés, ens envolta perquè respirem. Que no es mou. Raresa d’ateu. 9 Via excrementí­cia. Radiàveu. Nitrogen.

10 Fòsfor. Plovisquej­ada. Edicte del tsar. 11 Pilota fiscal. Interdenta­ls d’interdenta­l. Ho comença a enviar. Es porta bé amb els trens ràpids. 12 Capdavante­r. Naveguessi­s d’una manera determinad­a. 13 Es torna un veritable Adonis. Primera porció de l’intestí prim, que va des de l’estómac al jejú i forma una ampla C envoltant el cap del pàncrees.

14 Trigada. Provoquis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain