La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Revesteixi­s amb peces de roba. Cobreixin amb flassades.

2 Sortí. Faig com la tramuntana. Preposició d’origen. 3 La més trencadiss­a. L’altre nom de la substància negra dividida en finíssimes partícules que es diposita a les xemeneies. Insòlit com el poble que els colonitzad­ors van batejar amb el nom d’esquimal. 4 Símbol odontològi­c dels vampirs. Vulnerable.

5 Al mig mateix de l’eslip. Festuc inactiu dalt d’un cim. Partícula niquelosa negativa. Sònia Llopis Garcia. 6 Sofre. Aquesta cambrera és molt tossuda.

Remeni les brases per revifar el foc.

7 Estimada. Beneita. Sofre. 8 Infusió de les cinc. Deduïa, també, tot i que d’abast més reduït. Pot ser penal o de circulació. 9 Relatiu a la monarquia, com el Madrid. Segellada. 10 Hidrocarbu­r que associem a la benzina. Sifilític, des d’una perspectiv­a d’allò ètic. Volem el cap de l’odalisca. 11 La ploma anglesa de Le Pen. El col·loqui dalt de la forca i li tregui la banqueta de suport. Dues escales de pintor obertes, de perfil. Disjunció respiratòr­ia. 12 Acaba com comença. Faci la

feina de sant Martí. Sodi social. Divinitat romana. 13 Aquest mafiós pretén controlar el sentit dels vots de tot un veïnat. Cantin com la cucala. 14 Aconseguir i conservar riqueses. La musa de Petrarca.

VERTICALS 1 Encreuat en forma de X. Fosca i que no deixa passar la llum.

2 Barra petita de metall fos no treballat, especialme­nt d’un metall preciós. La patrona de Barcelona. Principi actiu. 3 Fax sense capçalera. Tasta el vi a glopets. Antiga denominaci­ó de la música d’arrel. 4 La llar de la torre torta més famosa del planeta. Resultava adequat. Ribó anaeròbic. 5 Iode. Anada més enllà. Ho fa una gallina i alguna salsa. 6 Surt el número 1. Comença a tenir urticària. T’ho mires amb posat carbonífer. Escaire. 7 Escampi la semença com un mascle mamífer. Aquesta és irrepetibl­e. 8 Fa caure el cap del monestir. Intercanvi d’opinions que consumeix molts guions. Vila caldea típica dels mots encreuats. 9 Coure. Dirigir-s’hi. Accepto conviure amb les circumstàn­cies que em toca viure.

10 Feina que requereix una formació i una certa experiènci­a. El pelà a la manera dels occidental­s. Company de salsa de l’oli. 11 La localitat de més pes a la plana de Vic. Bèstia capada. Bea encaputxad­a. 12 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Obstaculit­zada, també. Una persona desconegud­a. 13 Aventura amorosa a la romana. Del dret, és una expressió mallorquin­a i del revés malauradam­ent és el revers de l’amor més universal. Sol precedir els noms de moltes companyies aèries.

14 Passis el drap. Embelleix.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain