La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 S’ho cruspiria al Vaticà amb posat paternalis­ta. Magnetitzi. 2 Associació de militars liberals. Es protegeix rere un cotxe Skoda. El cor de la torre. 3 Curat, però no pas com el pernil. L’arbre que els badalonins anomenen micaquer.

4 Aixeco sense invocar la Manela. Fetillera que protagonit­zà Rayuela. El situï al calendari. 5 El torni a admetre a la feina. Barreta de ferro o de fusta que aguanta la bobina de les màquines contínues, selfactine­s i metxeres. 6 Principi etimològic.

Dues escales de pintor obertes de perfil. N’havien sortit il·lesos, però al final van perdre el cap. La nota musical més personal. 7 Presideix tots els microorgan­ismes. Persones de confiança, dipositàri­es de les claus d’algun lloc important. Sofre.

8 Dignitats de cardenal. Relatiu a la pituïtària. 9 Est. Distrec fraudulent­ament una quantitat. Tres del Penyal. Vàrem. 10 Transpirac­ió. Pati interior envoltat de pòrtics. Límit.

11 Repetim un dels nostres hits al final del concert. Actualitzi. Res no és.

12 Fax sense títol. Ho col·loqui a lloc. Importànci­a d’una cosa que sembla múltiple. 13 Així comencen totes les fortunes. Ho anul·len en virtut de la pròpia autoritat. M’instal·lo entre el brancatge. 14 Aïllant. Emissores de televisió omnipresen­ts a Venècia.

VERTICALS 1 Abonarem els imports. S’esbravi. 2 Relatiu a una pota de conill amb incidència sobre la vostra fortuna. Guixos escapçats. 3 Espai públic rectangula­r, trapezial, quadrat o circular. Afers. Una grega al capdavant de Roma. 4 Acaba com comença. Volta pel món amb un dels invents que a la humanitat ens ha sortit més rodons. Fots el camp. Escaire. 5 Monarca. Martellets de jutge. Mineral que omple la pica.

6 Llenca de terra que impedeix que hi hagi més terres illenques. Alaba. Tanc sense remolc. 7 Principi actiu. En un cert sentit, bota. Unió de fabricants o de comerciant­s formada per controlar o monopolitz­ar una indústria o comerç. 8 Consagràve­u. Valoris. 9 L’inici de qualsevol projecte. Persignin. És quan bec que perdo el cap. 10 Casa pairal. Règim navarrès. Embelleix. 11 Acaba com comença. Breus aturades entre activitats. Coves sense plantígrad. Nitrogen.

12 Enes, però no pas d’enèsim. Aquesta italiana prové del mateix indret que un rei anomenat Amadeu que no era ni dels Àustries ni dels Borbons. 13 Ens toca la rifa i vomitem. Dilatat. Lluís Iniesta López.

14 T’emprenyis amb el dermatòleg. Mesos que maten la vella i la jove, si poden.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain