La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vivien en una residència. Fer malbé la fruita més bonica. 2 Imiti l’èquid més tossut. Remugada. 3 Que té la cua curta. Ilis. 4 Eludir parlar-ne. Tallant la gespa del jardí de l’acadèmia. Ho feu servir a l’alt Urgell. 5 Si no camina, fa caminar. Ho adobarà a còpia de Marie Brizard. Associació de sabaters rebentaire­s. 6 En un tres i no res. El que fa vi. Trompeta natural recta d’origen medieval. Acaba com comença. 7 Regidor. Rosegat amb les dents ben esmolades. Club de natació. 8 Ho conec. Que fa mal. Tal com ha sigut, reposa el cul a la cadira. 9 Conducte orgànic que els anglesos busquen a les carnisseri­es. Raül Soler Jaumandreu. Carrer barat com ell sol. 10 Perd la verticalit­at i va a petar a una lloriguera. Na Tere perd la fe quan veu el cos de l’hereu. L’apunta al padró. 11 Vasta com un mar immens. Apropem a tocar dels espadats. 12 Brom. Varietat de corindó de color fosc, granular, que per la seva duresa és emprada per a polir metalls, desllustra­r el vidre i treballar les pedres precioses. Tema sense títol. 13 No pas religiós, però enganxat al Facebook. Anotat amb una escopeta. En un tres i no res.

14 No invertits. Agredits a la sala de billars.

VERTICALS 1 Propostes de tractament signades per un facultatiu. L’orquestra dels sardaniste­s. 2 Imita na Francis. Mal aspecte, per culpa dels estralls d’una malaltia. 3 Delicat. Sol precedir totes les condicions. Uns hipotètics Estats Units d’europa, ha. Iridi. 4 Institució de les Lletres Catalanes. L’isola al mig de la Mediterràn­ia. En un cert sentit, blava immensitat. 5 Que passen de tarda. Hidrocarbu­rs que trenquen la tranquil·litat ambiental. Fòsfor.

6 Iode. Aquests baixen pel riu amb unes embarcacio­ns molt precàries. Rascle. 7 Enravenade­s com les aventures del rei d’ítaca Laertes. Sentiré. Crit d’alerta. 8 Despullat. Batistes de cotó fetes amb fils molt prims. En un cert sentit, vent suau que envolta el cap d’un santificat. 9 Que pot usar insígnies pontifical­s. La flor de Verdaguer. 10 1049 romans. Peça de malla en forma d’embut per on entra el peix a la nansa de pescar. Escolta quan no ho és. 11 Viatgeu a Esterri. Repeteixes que són a les lliteres. Principi actiu. 12 Principi que provoca. Mala gent. 13 Acceptat al club. Fem estudis. En un tres i no res.

14 Afaitant zones del cos. Estimats lul·lians.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain