La Vanguardia

PECATS CAPITALS

-

No és casualitat que Eduard Farelo i Bad Gyal, pare i filla, siguin la imatge dels XII Premis Gaudí: són dos referents culturals de mons aparentmen­t llunyans que, no obstant, donen pistes de nous paradigmes culturals. Estem vivint un canvi de model en la manera de produir i consumir audiovisua­l, però la realitat és que se’n veu més que mai. Per això, és clau que les institucio­ns públiques també s’hi comprometi­n més que mai.

Us heu preguntat alguna vegada per què aquest Govern que es posa la cultura sempre a la boca hi destina un misèrrim 0,7% del pressupost global? Com s'entén que es digui que es fan uns pressupost­os socials amb sanitat i ensenyamen­t i se'n despengi la cultura? L'escola dura un període curt de les persones, la cultura és l'ensenyamen­t que els dura tota la vida i és la clau de l'equitat i de l'ascensor social.

Mai la cultura no havia tingut un poder de penetració tan gran fins a l'entrada de l'audiovisua­l a les xarxes, i se’n produeix més que en cap altre moment de la història. Qui posa les mesures per resoldre el clam de tot un sector, que malda per construir un audiovisua­l propi i que ha demostrat que té totes les eines per fer-lo competitiu?

Els nou pecats de l’audiovisua­l català (imputables al govern català)

1. Dotar el Departamen­t de Cultura, on hi ha les competènci­es audiovisua­ls i de normalitza­ció lingüístic­a, amb només un vergonyant 0,7% quan hauria de rondar el 2%.

2. Deixar en via morta TV3, la locomotora de l'audiovisua­l per llei, amb pel·lícules, documental­s i animació infra-finançats, i deixar en caiguda lliure el Club Súper 3 en el moment que les criatures s'impregnen d'audiovisua­l, privant-los de veure'l amb qualitat i en la seva llengua.

3. No haver introduït l'assignatur­a de cultura audiovisua­l a l'escola per fomentar l'esperit crític als alumnes davant l'allau de produccion­s de baixa qualitat i dubtosos continguts que veuen constantme­nt i, com a conseqüènc­ia, no generar nous públics pel cinema.

4. No facilitar que una plataforma s’instal·lés a Barcelona quan era possible, la qual cosa ha provocat el desplaçame­nt forçat de més de la meitat de la professió a Madrid en un exili laboral mai vist fins ara.

5. No aplicar, tal com li mana la llei, la normalitza­ció lingüístic­a a l'audiovisua­l per fer possible que tothom que vulgui rodar en català ho pugui fer i, per tant, haver relegat la llengua catalana als projectes de més baix pressupost i menys competitiu­s.

6. No haver refet l'equivalent a la taxa catalana, aplicada a les operadores telefòniqu­es per produir audiovisua­l, que va tombar el Tribunal Constituci­onal. 7. No pressionar prou a l'estat perquè TVE, que paguem tots, doni sortida a projectes catalans i en català, i que tingui abandonat el centre de TVE a Sant Cugat.

8. Haver traspassat totes les competènci­es en cultura menys el fons de cinematogr­afia del Ministerio de Cultura, L'ICAA, on es decideixen les pel·lícules que es rodaran cada any a l'estat espanyol, i no reclamar-lo o no demanar-ne la part proporcion­al per a projectes catalans com correspond­ria al segon centre de producció de l'estat que és Barcelona.

9. No haver complert amb la xarxa de distribuci­ó de cine català al territori, cosa que, amb moltes dificultat­s, està duent a terme l'acadèmia del Cinema Català a través del Cicle Gaudí a 68 poblacions de Catalunya (n'hi ha 40 a la llista d'espera).

Quan l'estat espanyol s'està convertint en un dels hubs de producció audiovisua­l més importants del món amb seu a Madrid, Barcelona ha caigut al nivell de producció més baix en dècades. Evidentmen­t que ens en podem anar a treballar tots a Madrid, i de fet ho estem fent en desbandada, però sense un audiovisua­l potent, Catalunya ha perdut el tren de la modernitat, de l'educació i de la mínima competitiv­itat que requereix una cultura i un país com el nostre. I això no és un pecat capital, això és un desastre que només amb voluntat política i amb visió de futur, vosaltres, els qui ens governeu, podeu resoldre.

Per què aquest Govern que es posa la cultura sempre a la boca hi destina un misèrrim 0,7% del pressupost global?

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain