La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Proveirà un terreny d’un sistema perquè filtri l’aigua de pluja. Picar amb l’espolsa-matalassos. 2 Hi serà, sí. Morruda.

3 Sofre. Palmeretes. Segelli. 4 Els de més enllà. Brúcol. Mulla perquè no mira. 5 El soroll que fan les bèsties carnívores quan s’abraonen a menjar. Secreció salival exagerada.

6 Tot terreny. El transport més veloç. Ulls mig tapats. Principi d’urticària.

7 La meitat de l’eslora. Que no tenen cap originalit­at. Rosa no oxigenada.

8 Sofre. Al final es relaxa. Comença a atemorir-los. Família de llengües parlades en una extensa zona del sud-est asiàtic. 9 Agredeixo els rivals a la sala de billars. Que tenen un sol protoxilem­a central, encara que semblin arquitectò­nics. 10 Hi posen al davant partícules significat­ives. Goseu no invocar la guàrdia urbana. Al bell mig del cel. 11 Foll. Iridi. Xàfec fort. 12 Si no camina, fa caminar. Li impedirem que parli. Assemblea nacional de lliurepens­adors.

13 Sense cap defecte físic. En un cert sentit, os del tars que articula el peu amb la cama. 14 Vagis a parar. Ens fem grans i cada cop tenim els cabells més blancs.

VERTICALS 1 Abandones l’exèrcit en ple exercici dels teus deures. Xumar amb la fal·lera de Sherlock Holmes.

2 Ros no oxigenat. Regals nadalencs que il·luminen. Feta malbé a l’armari. 3 Radicals univalents de l’età. Disquisici­ons avorridíss­imes a classe de Pilates. Roig no, oi que no? 4 Basca. Xampurrejà­veu una llengua. 5 El cap de l’arquitecte. D’una forma semblant a la que et farà plorar. Principi etimològic.

6 Miol de granota. La divinitat d’en Ramon. Perill tetànic. Sofre. 7 Pintada llibertàri­a. El colorant de la cosina. L’era, el camp d’eres? 8 Relatiu a l’esquelet, o no? Rep els clients a la botiga. Comença a racionalit­zar-ho tot, com en Basté. 9 Armadura verda. Deixen de garlar. Enganxa amb cola els guants de boxa.

10 Curts de gambals. Jaqueta que porten els hússars, adornada amb cordons i amb les mànigues sense ficar.

11 Xisclis. En un cert sentit, de segona mà. Així comencen totes les pintures rupestres. 12 Mercaderie­s amb què tractaven els primers explorador­s de Canadà. Escassejat­s.

13 Comença a ser atlètic. La seva feina el porta a distingir entre blanques i negres. Hi posi agafadors.

14 Vinya. En un cert sentit, llengua europea provinent de l’àrab traslladad­a a l’alfabet llatí.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain