La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El criat del ventilador. Gespes. 2 S’aïrà. Circumstàn­cia destacable. 3 Centúria. Gots. Brolli amb autoritat. 4 En un cert sentit, el Morales bolivià. Relatius a les galtes. Caos incomplet. 5 Sol precedir totes les condicions. Remin enrere. Instal·lat entre el brancatge. Nitrogen. 6 Gènesi de projectes a la caverna platònica. Ensinistro cavalls. Orbs. 7 Estira amb força, tot i que no hi hagi guerra. Ferir un ocell perquè no pugui aixecar el vol.

8 Miquel Sesé Torres. M’hi deixo la pell i acabo amb mal d’esquena. Puc perdre el cap. 9 Ens cal per respirar. Faig perdre el cap. Imbecil·litat.

10 Perjudiqui­n la imatge d’una coneguda marca de cervesa. Suport d’un punxó metàl·lic. Escaire.

11 Comença a evitar-ho. Fa augmentar la població de corders. Corda d’un cert gruix, generalmen­t d’espart. 12 Instrument musical de l’emperador Neró. Posseir. Pot ser de Rubik o d’escombrari­es. 13 Perds el primer número de la visa. Maquinés. Remeno les fustes de la llar de foc. 14 Arribeu a una determinac­ió final i sentencieu. Deixats per morts, sobretot a les xarxes.

VERTICALS 1 Dermatosi caracterit­zada per la inflamació dels fol·licles pilosos, especialme­nt de la barba i del bigoti. Exemplar. 2 Ermites gens llegendàri­es. Existèncie­s. Adverteixo.

3 Torna a brollar la deu seca. Fil de llana pentinada. A la vora de Kurosawa. 4 Vies sense final. Emblema català. Llengüeta d’un instrument de vent. Centúria. 5 Demanà imperativa­ment que es fes una cosa. Dominava com un monarca. Gol sense cap. 6 Nimfes del mar. Grup funcional que té de fórmula No 2. 7 En un tres i no res. Donà una major dignitat a algú. El qui componia poesies i les cantava en les festes celebrades a l’antiga Grècia. 8 Es cansa pel gos com fuig. S’esforça per lluitar. Llar d’ocells. 9 El pronom feble més honest. Tres de les que aleno. Sentissis. 10 Dit literàriam­ent d’un vent de periodicit­at anual. Formar un monticle a peu de planta. En un tres i no res. 11 La beguda dels pirates, fins i tot dels informàtic­s. Fem forats per plantar arbres. Or. 12 Òrgan foliaci, situat vora les flors. Roti. 13 Estri a la feina. Peixos a la japonesa. Dit de l’animal tan neguitós que acostuma a tirar guitzes. 14 Peces de terra conreable d’extensió variable segons les contrades. Cel·la.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain