La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poc abundant. Adobem la terra amb fosfats. 2 Ratapinyad­es, en un altre de les desenes de denominaci­ons que reben aquests animalons nocturns arreu del domini lingüístic. Havanera. 3 Agitem el mam. Faci anar de ventre. Ir.

4 Conjunts d’estris de fer feina. Llet sòlida que també fem servir quan algú es fot una pinya i tornem a començar. L’univers sense l’afegitó poètic. 5 Arribà al món a través del naixement. Esmicola. 6 Est. Relatius al nostre vas sanguini més important. Emprenyat a la irlandesa.

7 Ordeni tirar endavant les protestes. Col·locar al calendari. Irriga sense vocalitzar. 8 Avancis per la piscina. Imatge religiosa o informàtic­a. Est.

9 Una grega al capdavant de Roma. Enravenats, immòbils. Cos que no es mou ni que el matin. 10 Feliç com un camp parisenc. Piqui amb el martellet dels jutges. La nota musical més vàcua. 11 Calma sense l’as. El moment de lluïment d’un instrument­ista. De l’eix. 12 Braç de molí. L’estat més compacte. Quinze cinquanta.

13 En un tres i no res. S’ho miren. Dominàveu el plató. 14 Tots la van perdre, en certa mesura, però aquest és el balcànic que va perdre més en la guerra dels anys vuitanta. Tan gras com el ninot de Michelin.

VERTICALS 1 Ens emportem paquets sencers de M&M. Dolguts. 2 Se submergia, probableme­nt en la vida onírica. Vedells que tenen entre un i dos anys. Est. 3 Relativa a la calavera. Acte sexual en terminolog­ia nacionalca­tòlica. 4 Xai degollat. Axials. Blanc com la neu. 5 SALMER. IRIS. Pronom feble del 51. 6 Afer a l’alfabet. Petita prova gastronòmi­ca. Goseu expulsar els extremiste­s. 7 Francesc Sánchez Xargay. La dida torna escuada. Cambres magnificen­ts que han donat nom a un model de sabates. 8 Ens cal per respirar. Comenci. Ho fa pols, i molt! Aquí no delatem mai ningú. 9 Soc anaeròbic. Veí de lorenesa. Circ sense carpa. 10 Porus per on s’escapa l’aigua d’un sistema tancat. Respirades amb profundita­t sonora. 11 Agafi amb els dos braços i estrenyi. Arriba al món. El joc oriental de Godard. 12 Siamès. Vagarejar tot equivocant-se. Surtin del lavabo després que hi pixin. 13 Aguantar alguna malvestat amb un gran exercici de paciència. Obstaculit­zeu.

14 Canalla nord-catalana. Vellut retallat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain