La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquests administre­n el que es fa a les sinagogues. Reclòs, de nits, a casa seva. 2 Feu que tots els afectats abandonin els seus domicilis. Esgarrapar roures.

3 Factura. Alimentàve­u. Xai decapitat. 4 Situat a la pelvis. Assistíssi­m a missa. La més vibrant de l’alfabet. 5 Moixó. Estri amb forma de pic que fan servir els alpinistes a l’hora d’enfilar-se muntanya amunt. Covar. 6 Arreplegar coses del terra amb un rascle. Cal. 7 Indoeurope­us. Enganyés els seus. Raïm escapçat. 8 Sofre. Clava bastons entre les tomaqueres. Lligaré en pilota picada. 9 Tovors que trobes al nord del Maresme. Moro amb una copeta a la mà. 10 Esclavista que comerciava amb africans. Salze. Res no és.

11 Sí, a França. Aquest és de segona mà, aquí i a Chicago. Recopilaci­ó de totes les parts d’una ciència, vademècum. 12 Acoltellem algú per l’esquena. Bellugui. El metall més noble. 13 Dea decapitada. Rígida com una cerra. Fereixi en Mohammed perquè no torni a boxejar.

Que embruten de greix. Molt curta de vista i, tal vegada, de gambals.

VERTICALS 1 Dipositarà­s tota la confiança en algú. Copseu la impropieta­t d’usar-lo. 2 Valorar algú. Buidaran ampolles. 3 Plat de metall que usaven els barbers per a remullar la barba. Reumatisme muscular. En un tres i no res. 4 Principi d’icterícia. Mesurar a gambades. Al final, ho superviso segons les normes europees. 5 Ambaixador­s vaticans. Signes musicals en els primers temps del cant gregorià.

6 Sílvia Escàmez Oleguer. Relatius als estoigs de les perles. La infusió que has d’agafar. 7 Xisclaràs com un coiot. Arreplec de coses amassades.

8 As. Artèria fluvial de flux intermiten­t. Magatzem d’armes blanques.

9 Inflor en forma de bossa closa que envolta un organisme microscòpi­c. Foll. La gran Ariadna ho compartia amb l’impresenta­ble de don Jesús.

10 Tunes sense líder. Suc agitat. Habitual com una targeta de transport metropolit­à. 11 Renillo. S’hi dirigí com l’aigua d’un riu tributari al corrent gros. Ens cal per respirar.

12 Cinc-cents cinquanta romans. Col·locaríem explosius per obrir un jaciment. Has perdut una porteria de rugbi, campió. 13 Tres escales de pintor obertes, de perfil. Els fan sortir a tota velocitat. Faig pols els grans de cafè. 14 Nau antiga amb tres rengles de rems a cada costat. Pregaria.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain