La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El color que no destaca. Que té la propietat de cremar (propietats). Has perdut una porteria de rugbi, campió. 2 És quan beu que perd el cap. Vista zenital. Venera. 3 Esposos. Que té una gana que no s’hi veu de cap ull. 4 Iode. Vehicle públic col·lectiu que l’arribada del turisme anglosaxó va rebatejar amb el nom de pullman. Pàtria de la insularita­t. 5 Habitant d’un país antic format per lletres de la sisena posició. Relativa als ossos, o més aviat a les osses. Nitrogen. 6 Miren perquè no vocalitzen. Tancades. Editat sense vocalitzar. 7 Rebudes. Ocupar tots els llocs disponible­s. 8 Edicte del tsar que entra en decadència. Falçó. Dia sense albada. 9 Raresa d’ateu. Es matriculi en una carrera università­ria. Topades brusques.

10 Hi romandré. Perjudicis, també, sobretot davant del Tribunal de les Aigües. 11 A les portes de Mataró. Disminuïts en la seva superfície lliure, lligats per rissos. Navegui per Llavorsí. 12 Començamen­t. Esquilada novament. A les portes de Dinamarca.

13 Caterina Espot Valera. Ens instal·larem entre el brancatge. Així comencen sempre les grans lluminàrie­s. 14 Enfonsem els avisos sobre la qualitat del català actual a les fondàries oceàniques més pregones. Indivídua d’una població sabèl·lica situada a la vora del llac Fucino, al cor de la Màrsica.

VERTICALS 1 Deixàvem anar laments onomatopei­cs. Relativa a una concentrac­ió excessiva d’urea a la sang.

2 Desfilada carnavales­ca. Resultat desastrós. En un cert sentit, prou bo. 3 Còpula. Aquesta peça de ferro està del tot encesa. Trifurcaci­ó d’un camí. 4 Sagins. Convinc. Camí d’embriac. 5 Racials. Relatius a les osses. 6 Ara de l’os. Malalties infecciose­s cròniques que provoquen, literalmen­t, que els malalts s’hi deixin la pell. El cor dels dies. 7 Sol precedir totes les condicions. Que pateixen pústules. Filferro. 8 Profession­als dels jocs d’aposta. Que té dues ales com molts insectes. 9 Ens cal per respirar, en plena disjuntiva. Eixuga. Hi som. 10 El de flors pot assenyalar una victòria. Aïllar. Poma mossegada. 11 S’ho empesquin. Dia humit, amb temps rúfol. Res no és.

12 Tots els aliments que caben en un recipient gran. Que són del camp.

13 Grup funcional que resulta de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. Isòtops de l’hidrogen de nombre de massa 3. El pronom feble més orientalit­zant.

14 Servint la primera bola. Parroquian­a habitual.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain