La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Llegendari. Feu una remor sorda i contínua, com un abell. Li passaren la pilota i la va controlar amb eficàcia. 2 Dansa gitana, probableme­nt d’origen àrab o morisc. Continguts dels coms. 3 Brauli Parra Penya. Càrrec triat pels votants. Unió ciclista de Catalunya. 4 Pinyolades. El metall dels lantànids que agita l’ebri. Disjunció respiratòr­ia.

5 Zero alfabètic. Al bell mig de Bilbao. Provocar. 6 L’estat de qui ha quedat tip. Resclosa feta en els rius que permet el sobreeixim­ent sense erosió al peu de la resclosa. 7 L’art de Talia. Una part d’una obra. Així comencen les portes giratòries.

8 Art laic. Unitat mínima de matèria, abans de la física quàntica. El reialme de Mahoma. 9 Pentinaríe­m els més pinxos del barri a la manera d’elvis. El rei de la selva. 10 L’aprima de la punta. Se’n surt sense cap lesió. Poni decapitat. 11 Daniel Ortega Orantes. Diner. Radio. 12 Porteu la proa de la nau cap a sobrevent. Els deixeu anar. Has perdut la porteria de rugbi. 13 Res no és. Tenien una certa identitat. En un cert sentit, renilli. Ens cal per respirar. 14 Poses crosses a les mongeteres. Esbalaís.

VERTICALS 1 Talla els brots d’un arbre. Embellidor que pot ser nadalenc. 2 Ésser fantàstic amb què es fa por a les criatures. Aparell que conté una provisió d’aire comprimit per a la respiració, i que és emprat en la reanimació dels malalts d’asfíxia. Acaba com comença. 3 Comporta. Branques que tenen bonys per tot arreu. 4 Club de bàsquet. Conjunt de persones que dormen juntes en un mateix llit. En un cert sentit, el prefix que prefigura coses futures.

5 Causa que torna a anar a judici. El que va l’últim. 6 Dansa. Associem Einstein a la de la relativita­t. Quan neva res no funciona. 7 Oxigen. La lletra que defineix el camí dels embriacs. Quilòmetre llarg, a l’anglesa. Meridió. 8 Núria Comes Coma. Davant H fa mormó. Aixequi la copa dels alevins. 9 Jotes idiotes. Hidrocarbu­r aromàtic monocíclic emprat com a dissolvent i en la fabricació de resines. Diria només les vocalistes. 10 Places on venen carn i peix. El seient sense el romà. 11 Divinitat solar. Vora tallada de biaix. Emmurallo. 12 Reduïts i reduïts. Planta que actualment és com el porc, perquè tot s’aprofita. L’anvers prosaic.

13 Buido ampolles com un ocell. Infla. Iode. 14 Faci de guardaespa­tlles. Que causen nàusees.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain