La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ocupi tot el volum. Ficant el nas per esbrinar coses.

2 A les protes de Bratislava. Gossos. Servent. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 3 Subjectar fortament amb cadenes. Ronquin, també, encara que sembli que brinden. 4 Parella de romans. Artesà que es dedica a les armes blanques. Instal·lat entre el brancatge. 5 Lligam. Civilitzac­ió basada en les ciutats. Raresa d’ateu.

6 Indivídua d’un grup religiós sorgit de l’ismaïlisme i establert a Síria, a Israel i al Líban. Cant operístic molt reivindica­t per certs col·lectius xenòfobs. Raül Domingo Llopis.

7 Mantellina. Full. Túnica pigmentàri­a i vascular de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina. 8 S’encengué com les masses enfervorid­es. Estimo a la manera dels mallorquin­s. Est. 9 Principi creatiu. Pansit. Organitzac­ió de dones nigerianes.

10 Pronunciac­ions confuses dels qui tenen el paladar foradat. Netejat, també. 11 Iode. Passejar amb nens. L’escandinav­a més fusteriana.

12 Sempre sona per damunt del sol.

Daltabaix personal que et fa trontollar. El sentit més difícil de definir, sobretot en qüestions d’apreciació artística. 13 Cales a les quals no es pot accedir amb gossos. Prefaci. El prefix dels divorciste­s. 14 Magnet. Japonès. Ho fa servir a l’americana.

VERTICALS 1 Aconseguir­é. Isoli. 2 A les portes de Motril hi ha la fi del clam. Relatius a les artèries fluvials més intermiten­ts que existeixen. Anem sense nitrogen. 3 Un dels partits italians històrics. Colpejaran la pilota amb el peu. Bo. 4 Matollars espessos plens de brucs i de falgueres. Tornes a muntar una cosa que t’havia quedat una mica malament. Zeta bolcada. 5 La població mallorquin­a més precolombi­na. Associació de ferrers dements. Insòlit i, sobretot, inaudit.

6 La fècula de les palmàcies més presents a Sagunt. Accions de percebre per les orelles. 7 Est. Pagesívol. Ho faran servir a l’americana. 8 Matrícula neerlandes­a. Borratxes. Surti de l’aixeta. 9 Nòmada del desert. Estil de qui no vocalitza. Impacte. 10 Al final, hi suco alguna cosa. Mol·luscos amb conquilla externa. El cap d’en Goliat. 11 La pluja bíblica que més alimenta. Mitja dotzena de bevedors de bons líquids. Moda.

12 D’aquesta manera. Agiteu. El primer de tots. 13 Nitrogen. Metre curt. Blats de moro. 14 Ocell dels cicònids que és tant d’una manera tal que no pot ser de cap altra. Clava les vores d’una cadira entapissad­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain