La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Avançarà per la piscina. Prepara el forn per a la cuita. 2 L’element químic present a la majoria de Westerns. Us consumiu. El mallorquí. 3 La fi dels combats. Pal proveït d’una certa altura per augmentar l’estatura del caminant. Malmetent la memòria de l’arca més famosa. 4 Pudicícia. Mirar-s’ho amb un cert esperit analític. 5 Sacsegem el mal. Així comencen tots els robatoris. Pinyol. Universita­t nacional d’urbanites. 6 Res no és. Alimentin el bestiar sense por que els entri a l’ull. Agrado perquè complac sense acabar de saber com. 7 Imiti. Els antípodes dels càtodes. Sofre. 8 Ho conec. Els enamoramen­ts. L’arbre del qual s’extreu un dels tresors líquids de la Mediterràn­ia. 9 Servent. Brota l’olivera. 10 La reina de l’hipòdrom. Tresor de col·leccionist­a. Sol contradir tot el que li posen al darrere.

11 Perd la vida. Relatiu a l’home en termes més aviat bèl·lics o de força bruta. Mos anaeròbic. Ens cal per respirar. 12 Fòsfor de Mendelèjev. Fer fora algú perquè ha clavat una queixalada al caviar. Davant Mans solia fer vint-i-quatre hores de fums. Aurora laica. 13 Itineraris. Equiangula­r. 14 Obsedir-se en la Turner. Classe extra de suro.

VERTICALS

1 Feres nitracions i no les considerar­es pas rares. Ho faig servir amb una O al final quan enfilo la proa del vaixell cap a una destinació. 2 Ficada de nas. Planta herbàcia de les papilionàc­ies. Tub destapat.

3 Dos punys d’espasa. El color que els anglesos troben més trist. Benaurats els que deixen enrere l’etapa de benjamins. 4 Aquesta cosa. Pot ser de glaç o de suro. Vet aquí una prohibició en tota regla. 5 Res no és. S’amuntega formant pila. Segelli les pàgines del passaport perquè el visir així ho ordena. 6 Assemblea catalana que s’agita en ballar el can can. Al final, fa gol. Sentiria. Nitrogen.

7 Encaixar en una formació musical tradiciona­l. Posa la bandera a dormir. 8 Musulmà de primera instància. Ficà. Senyor. 9 Tele-programa. Em coneixen. Càntir davant de les olles capgirades. 10 Instrument­s presents a totes les feines. Exteriorit­zacions del dolor per una pèrdua. Ester Garcia Xargay. 11 Gotetes que apareixen després d’un gran esforç. Quantitat de pells adobades. Kenzaburo, el Nobel japonès. 12 Est. Que practica l’operació d’arrencar. Guareixi de manera ben higiènica en memòria de Bassani. 13 Alemanya especialme­nt baixeta. La part més tràgica de na Luci. Queixa que es camufla al guix. 14 Sortosos. Criatura mancada de testicles.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain