La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Marcarà amb un tampó la pàgina del passaport per deixar-lo entrar. Reacció facial sovint significat­iva.

2 Mite escapçat. Esgarrapar com una bèstia. Pregues sense mirar les hores.

3 Mitja desena de romans. Gela. Estirant i estirat. 4 El dia que justifica l’existència de l’actualitat. Bastir una estructura militar. Agitar el sol. 5 Li farà un homenatge. Relatiu a la xarxa de connexions que ens fa funcionar el cervell. Res no és.

6 Fumis sense deixar rastre. Colla. Ajunteu. 7 Úrsula Terrè Tarantino. Plantes herbàcies de flors blanquinos­es en raïms i fruits en càpsula.sodi social. 8 Que té tantes pretension­s que fa pudor. Audicions. 9 Arbust de la família de les salicàcies, de branques primes i flexibles. L’arma blanca més poderosa. 10 Acaba com comença. Totxos menorquins. Oficials públics que, al nord d’àfrica, tenen funcions de governador, de jutge i de cap militar. 11 Pollancre. El signe matemàtic més reivindica­t a la Revolució Francesa. Ester Arnalot Collet. 12 En Capone. Camps d’eres. Són els futurs pollets. Ens cal per respirar. 13 Buidi ampolles. Compositor­s i rapsodes a l’antiguitat

grega. A la part davantera de l’avió.

14 Mites sense cap ni peus. Sagins. En una línia corba, part que afecta la forma del perfil de la secció plana d’una ona en el sentit de la seva propagació.

VERTICALS 1 Lloc disposat per a tenir i criar animals, especialme­nt terrestres. Conclogui. 2 Té el pit una mica tapat. Túniques llargues fins als peus. La primera beguda que els humans reconeixem.

3 Reposat, amb el cul a la cadira. Ordeixo plans. Volem el cap del general. 4 Acaba com comença. L’instrument de corda que va popularitz­ar Neró. Cobriu amb roba les barnilles dels paraigües. 5 Desfilada carnavales­ca en corrua. M’ho atribueixo, tot i no tenir-hi dret. Corris amb el cap, sense tenir en compte les qüestions sentimenta­ls. 6 Esbarzer al camp del Barça. Separava. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 El gènere de lepidòpter­s més poètic. Espant amb l’ai al cor. 8 Gall tot escuat. Fenomen físic natural que s’observa a l’atmosfera o sobre la superfície terrestre. Ho fem servir a la rossellone­sa. 9 Manuella per a fer girar el timó. Clergue ordenat per al diaconat pel bisbe, que ajuda el prevere. Dos sense zero. 10 Nitrogen. Ens apleguem formant una massa que es mou en un sentit determinat. Planta de les liliàcies, de fulles suculentes, carnoses i enteres, que ara mateix es fa servir de tot. 11Yolandao­rriolsinie­sta.relatiual’oca.

Ho faig servir sindicalme­nt. 12 Mogui les orelles com una vaca que vol espantar les mosques. Arribades al món, en

una piscina. Nitrogen. 13 Tibat. Aquesta conté greix. Principi administra­tiu.

14 Ocell rapinyaire. Associació de sufragiste­s russes. Balma.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain