La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10780

HORITZONTA­LS 1 Aplecs de metalls soldats. Aquesta va ranca. 2 Lligava i feia que tothom exclamés: ah!fermentat després d’haver ultrapassa­t la data de caducitat. 3 Casanoves bioquímics que atreuen tant com poden. Impacta. Ho sentiré. 4 Les de pollastre es venen, cuites, per separat de les altres parts de l’animal. Clava bastons entre tomaqueres. Res no és. 5 Els més rucs de les bases. Galta inferior. El símbol de l’amor que també tenen les carxofes.

6 Contra-rellotge. Cordill de cànem impregnat d’un tint per a marcar una recta en una fusta que s’ha de serrar. El pronom feble més orientalit­zant. 7 Escaire. Branca de l’heràldica que estudia els elements de les armories i les regles de la seva composició. Començar un partit de tennis. 8 Grup cromòfor nitrogenat. S’hi miri. Tela prima que antigament servia per a fer calces i peces de vestir lleugeres. 9 Fortuna pallaresa. Xicot mallorquí. Rodolí. 10 Tocàvem vores. Composicio­ns líricomusi­cals. Així comencen sempre les pintures rupestres. 11 Extensos, dilatats. Casa pairal. Veles retallades. 12 Quan neva res no funciona. Vegetals omnipresen­ts en la compra-venda d’immobles. El cor del cítric. Avisa per la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Gos nerviós i agitat. Presidí l’agonia de Crist. Eina del baster, semblant al ribot de fuster, emprada per a aprimar el cuir. 14 Usable. Primeres llets que porten les vaques després de parir.

VERTICALS 1 S’estirava. Toc d’alarma. La xifra que mai no envelleix. 2 Expressar-se com un coiot. Especialis­tes universita­ris en animals. 3 Aquestes són encara unes criatures. El mercat on les cotitzacio­ns de les empreses pugen o baixen. Bo. 4 Contenidor de bolets caçats. Home d’una gran potència física o intel·lectual. Puny d’espasa. 5 Dia sense albada. Europeu de l’est. Guaito pel forat del pany. 6 Ens cal per respirar. Faxs inactius i sense cap música. El reialme de Mahoma. Les aigües del Rin baixen agitades. 7 Núria Rabell Oromí. Vedell que té entre un any i dos anys. Les inicials que jo duia brodades a la bata escolar, quan era petit. 8 Baix de roca, de sorra, a molt poca fondària. Pàtria de la insularita­t. Al nord de la península ibèrica. 9 Euskalduns. Estació de servei al bell mig del desert. Res no és. 10 Coure. Veí d’israelià amb qui ha tingut sempre tota mena de disputes. Repetit, fa pensar en la Rosalia.

11 Ferum. El palíndrom més actual. De seda. 12 A la regió coxal. Principi virtuós. Tasta vins de Trípoli. 13 Eixir sense avisar. Comerciant que viu de l’oli. Al capdamunt de totes les oliveres. 14 Causar pànic. Avorrits perdent el temps en coses que no s’ho valen.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain