La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10781

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Travesses de ferrocarri­l. Disposar grans de sorra formant un munt. 2 Pals que no alimenten. Hui perdem el cap a València i avui el perdem del tot a Barcelona. Sentirà una profunda aversió. 3 Aparell en forma d’embut que fan servir els metges que estudien l’oïda. Adormida com una mà morta. 4 Gairebé es fa tard. Concloure bevent. L’adverbi més onerós que els nord-americans associen a Indianapol­is. 5 Carns mossegades. Al bell mig del cel. Molt fèrtil. 6 La més vibrant de l’alfabet. Atreviment extraordin­ari que només fan els valents. Sortí. 7 Beguda. Queda pres d’una admiració extrema. 8 Adornada amb puntes fetes de fil gruixut. Típica actitud del paleta dropo. El nucli de qualsevol urpa. 9 Se’n va a dormir el sol. Que succeeix. Acaba com comença. 10 Principi etimològic. La roba del mandril. Porguen el gra a l’era. 11 Sofria. Del tot excitats per l’èxit obtingut. 12 Figura venerada per tothom. Hi som. Tres romans sols. 13 Transcurs. En posició

vertical i sense corbata. Preposició d’origen. 14 Establir un vincle. Els capin amb totes les garanties sanitàries.

VERTICALS 1 Suraré. Malaltia contagiosa dels ocells que produeix una acumulació de mucositat a la boca que forma un tel escatós a la llengua. 2 Ser-hi. Sorgides del subsòl germinat. 3 Escaire. Ho embelliran tot. Cops que es poden donar tot anant de copes, encara que no siguin d’atenció. 4 Dius que has perdut el cap. Transpirin. Dissolgué.

5 Fa com el peix quan cau en el parany que li para el pescador. Aquesta és una donant. Roig, oi que no? 6 Est. Vasta immensitat atlàntica. Aquí a Borriana. Comença a esnovar. 7 Pot ser de lletres, de galets o de cabra. Documents en què es notifiquen coses. Acorda deixar l’escalada.

8 Crear mons del no res amb un llapis, colors i un paper. Matriu.

9 Xai degollat. Fa caure el director del convent. Palíndrom de recuperaci­ó. 10 Tindré lloc al capdavant de la Secció Filològica de l’institut d’estudis Catalans. Lesions de la capa interna o íntima de les artèries, caracterit­zada pel dipòsit de lípids.

11 El pecat capital dels irlandesos. Relatiu a la sang dels arbres. Tarima prosaica. 12 Eduqui una criatura tan malament que al final és una consentida. Esculli. Nitrogen.

13As.descendir.decidíperd­reelcap.

14 Torni a repartir fusells entre la tropa. Es marcien sense anar al forn.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain