La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Garlaven d’això i d’allò. Tingué la pensada d’escriure La Haia d’una altra manera. 2 Moc les extremitat­s superiors per mirar d’aixecar el vol. Remenant calaixos. 3 Que vaig malament de ventre. Repetim. 4 Tot en ordre alfabètic. La república que va donar nom a uns llòbrecs calabossos de la policia política. Peça de terra conreable d’extensió variable segons les contrades. 5 Principi psicològic. Aquesta és de la natura del guix. Al final, l’enganxi.

6 Est. Aixequi. Imiti en Mulligan. Puny d’espasa. 7 Cerimònia. Es farà malbé a l’armari per culpa dels insectes devoradors de tela. La consonant que borda. 8 Anvers prosaic. Espòs. Relatiu a l’eix. 9 Faig fora la banda sonora. Fus horari desmarxat. Si aconseguei­x afegir-hi una S tindrà bona connexió a internet.

10 Pietosa, com algunes escoles que prenen aquest adjectiu com a lema. Úrsula Hansen Albor. Mescla de terpens que s’obté per tractament amb àcid sulfúric de l’oli de trementina.11 Evità. Guants de punt sense dits. 12 La teva. Vi dolç ideal per a una model. Tesem les relacions amb les vocalistes. 13 Musulmà de primera instància. Resum d’un argument. Est. 14 Els amics de Manuel Vázquez Montalbán l’anomenaven així. Costums establerts.

VERTICALS 1 Vas on es guarda un xarop. Mamellam entre atzavares. 2 Eixerits, que la saben molt llarga. Es farà molt amic d’algú. 3 Corda gruixuda d’espart. Antic Testament. El peix més musical. Han perdut una porteria de rugbi. 4 Ha rajat en absència de l’as. Cadascuna de les dues peces bracteals que presenten les espícules de les gramínies. Cadascun dels forats que hi ha al llarg de la buguera d’una embarcació, els quals serveixen perquè s’escorri l’aigua que es fica als corredors. 5 Relatiu al nostre vas sanguini més important. S’hi presentà a temps. Escaire. 6 Mitja desena de guanyadors. Esborrar una culpa per un ritu religiós. Alço la bandera pal amunt. 7 Enravenade­s. Sorteig. Típica actitud de paleta dropo. 8 El gran Mèxic. Massa picants. En tenen els restaurant­s i els programes informàtic­s. 9 Abans de l’era bacteriana li encolomave­n la culpa de totes les epidèmies. Aprofitabl­e. 10 Calent com un anglès en un comiat de solter. Encercla el cap dels santificat­s. Jornada ciclista.

11 Costum al qual estem ben avesats. Faré anar avall. Sense número. 12 Una de les plantes de jardineria més cultivades, de vegades pels monjos jerònims, seguidors de sant Jeroni. Clavat.

13 Ajunta les rodes d’un camió. Cantants que emulen la de Ionesco. Est.

14 Relatiu a l’os que encaixa en l’escotadura de l’os frontal i contribuei­x a formar la base del crani i les fosses nasals. Pilots automàtics de l’existència.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain