La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10787

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Persona saludable i muscularme­nt en forma. Socórrer algú que està en greu perill.

2 Combati. Tenyida. 3 Sofre. Investiga sobre armes blanques. Engegui expedients administra­tius o jurídics sobre l’olimpisme. 4 Elaborat. Aquests esclaus espartans eren tan pilotes que perdien el cap. Carme Bonet Malla. 5 El metall més noble. Ajuntem. Divers. A les portes d’escandinàv­ia. 6 Na Greta ha perdut el cap. Doble revolt perillós que fan les canonades. Pot ser beguda o confit, però sempre fa feliç. 7 En surt victoriós. Accepto una herència que em permet contenir les aigües que baixen més tèrboles. 8 Era el desè i va perdre el cap. Tornà a plantar una estàtua en el seu lloc. Premi Nobel de literatura que ha estat sovint corejat als camps de futbol. 9 A les portes del cinquè mil·lenni. Casa pairal. Llocs de les esglésies situats a la part posterior dels cors. 10 Manllevem. Cartografi­at. En un tres i no res. 11 Porta la durícia. Aquest sempre queda l’últim. Em deixondeix­o

en el surrealism­e. 12 Pot ser de cases o deserta. Les germanes grans, en tinguin o no en tinguin, malpensats. Ferum de tub d’escapament.

13 Tela sense segones. Te’n rius. Pot ser de bolígraf, d’aigua o explosiva.

14 Relativa a la lluita pels drets dels treballado­rs. Desviar quantitats de manera fraudulent­a.

VERTICALS 1 Misto que és element químic. Capitals trets del país. 2 Xip sense la primera xifra. Drets, erectes, a l’antiga usança. Xopi. 3 Encara que soni com una xifra és el zero absolut. Força pallaresa. Plans sense cap ni peus. 4 Reguen sense vocalitzar. L’unai perd nitrogen. Noè la va tripular i el doctor Jones la va buscar. Puny d’espasa. 5 Pentinin algú a la manera d’elvis Presley. Navegueu d’una determinad­a manera. Sol duplicar tot el que li posen al darrere.

6 Secreció salival exagerada. Persona establerta en un país respecte al qual és estranger. 7 As. Que fa goma. Revifa. 8 Estat que deixa de ser-ho. Elaborarem bastons per fer avançar les embarcacio­ns. La pel·lícula més fina. 9 Sol precedir totes les condicions. En Morales que va haver de fugir de Bolívia. Emprenyade­s.

10 Fa la feina de na Marie Brizard. Banquets deliciosos. Centúria.

11 Lluís Torres Nevado. Extrem en les seves postures. La nota més personal. 12 Vacuni, també. Mal d’orella que no ve de cap mala pronunciac­ió.

13 Afait. Humor serós que flueix de les plagues i els tumors ulcerats. Deixalles dels enderrocs. 14 Fas la verema. Cuinar per estovament.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain