La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Diligència que es fa per aconseguir alguna cosa. Cancel·lada. 2 L’embarcació que més miren els italians. Fas caure dirigents de convents. En Canut escandinau.

3 Acaba com comença. Exercim de núvols d’hivern i deixem anar volves d’aigua glaçada. Consell d’algú que t’estima. 4 Poden ser de foto o de porc. Socorri algú que està a punt de perdre la vida. Aula sense els cinquanta romans. 5 No vota ni a favor ni en contra. Que té una certa lluminosit­at. Sofre. 6 El VAR quan no arbitra. Tros de xarxa entre dues tralles. Pregar per la joiera. 7 Entrenamen­t internacio­nal d’oculistes. Embelliria. Dues escales de pintor obertes, de costat. 8 Fa camí intermedi fins al sol. Llocs on les gallines dipositen els ous. 9 Humits com els pinyols de les olives després que ens les haguem menjades. Teníem una certa identitat.

10 As. Conjunt de roques a tocar de mar. Les càustiques són les més conegudes. 11 Pot, si li plau, seguir per a sentència. Culte donat als àngels i als sants. Vell. 12 En Capone. Tresor

públic. Sigui. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 13 Rèmora. Beguts. Sis de bàquics que t’ho faran veure tot doble. 14 Vaca tibetana. Un altre nom del bolet conegut també com a pet de llop. Preguen.

VERTICALS 1 Fixaves els fulls amb una peça metàl·lica. Doni suport financer amb el meu patrimoni. 2 Dea decapitada. Begudes. Del dret, és la pàtria de la insularita­t, del revés és en aquell indret. 3 Terme de trigonomet­ria que també pot designar un entrant angulós de la vora d’una fulla vegetal. Boscos o masses d’aigua?principi actiu.

4 Temps mort en el joc del bàsquet. Hi és. Aquests esclaus espartans decapitave­n tots els pilotes que trobaven.

5 Institut d’acupuntors Venecians. Que ens provoca un cert efecte a la libido. La ratafia espanta les vocalistes.

6 Gras patològic. Coneguda per experiènci­a. El número més cobejat pels ambiciosos. 7 Piquin insistentm­ent amb el martellet. Portem cap a proa el puny baix de sobrevent d’una vela baixa i el fermem al costat de la nau amb l’amura. 8 La part inferior d’un bust. Alabant. Tasto un vinet. 9 Ho feia servir a l’americana. Disminueix­i la superfície lliure d’una vela. Ros no oxigenat. 10 Sofre. Cosa que es fa mirar. Zona fèrtil envoltada d’erms.

11 En Paki sense segones. Pregades al forn. El prefix que remet a la igualtat.

12 Ho distribuei­x en caselles. Ventila un espai obrint-ne les finestres. Res no és. 13 Poc intens. Cosa excepciona­l. S’acosta, baixa. 14 Del dret és un llibre de mapes i del revés bota. Comença a ser asmàtic. Surtin.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain