La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Virtuts. Espantall. 2 L’embarcació fluvial més observada pels italians. Feta fora a còpia d’estratagem­es. L’àcid que han de vigilar els poagrosos. 3 Ens cal per respirar. M’hi associo per això i per allò. Crostó de pa. 4 Imperfecci­ó que rebaixa el preu d’alguna cosa. Que té dos eixos. Disjunció respiratòr­ia. 5 El metall més noble. Que dura dos anys. Olaf amb caputxa.

6 T’instal·lessis entre el brancatge. El penjoll més útil de la selva.

7 Depressió atmosfèric­a que es complica quan és tropical. Hissem una vela de tallant fins al capdamunt del pal. Iridi. 8 Substància bona per ser escampada damunt d’una llesca. Composició lírico-musical. Marit.

9 Iode. Anions poliatòmic­s que contenen l’urani com a àtom central. Que s’emprenya amb facilitat. 10 Ho guarda. Perdre el seny. Aquesta ens surt sempre rodona. 11 Pot destapat per en Picanyol. Sarna sense el campió. Gosa fer-ho sense oxigen. L’interior d’aquell Simca mil on Los Inhumanos cantaven que era molt difícil fer-hi l’amor. 12 Obrir una llauna. L’enganyava. 13 Símbol circular de compromís. Fa tirallongu­es de reproducci­ons. Tona mètrica.

14 Us caseu. Tens cura.

VERTICALS 1 Sorgeixo del subsol. Faig exercici. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 2 Boa decapitada. Facin malbé els abrics dins dels armaris. Hidrocarbu­rs simples que, tanmateix, no eviten la tensió. 3 Instal·larse entre el brancatge. Feridura. Principi de nepotisme. 4 Puny d’espasa. Tèpal del periant de les orquídies. Pentino el terra del jardí per netejar-lo de fulla seca. 5 T’atipes del greix que embolcalla la teva cintura. Aïlla una vocal. La part baixa de les arrels. 6 Localitzes. Movent-se d’un lloc a l’altre. Est. 7 Ho conec. Al principi hi havia una lletra brodada. En un cert sentit, ho fa servir. 8 Passà d’aquesta vida a l’altra. Felí que s’entristeix i ens embarbussa quan s’ajunta amb dos congèneres més.

9 Extraordin­ari que es fa per celebrar alguna cosa. Poden ser electorals o presidenci­al. Mig porc.

10 Acaba com comença. Quilòmetre­s llargs, a l’anglesa. Indígena.

11 Malaltia pustulosa. Gens obedient a les normes religioses. Barqueta molt precària. 12 Pavelló auditiu. Aquesta ovella es de les que es munyen sota cobert. A les portes de Dinamarca. 13 Dos i cinquanta. Ho adobo amb l’ajut de na Marie Brizard. Llegenda. 14 Deixar-se anar al sofà. Conjunts de soques.

 ??  ?? Núm 10796
Núm 10796

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain