La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10810

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Hi posava crema amb diligència. Obra de teatre que pot acabar com el rosari de l’aurora.

2 Reduïda pels senyors que es cobraven el deu per cent. Al final, ho recordéssi­m. 3 Les senars del Senatuspop­ulusquerom­anus. Tirà endavant. Es casen sense vocalitzar.

4 Reforço la part inferior de les candeles, sense dissimular el que dic. Mosquit. Iode. 5 Relativa a les primeres artèries fluvials que passen de la secor al raig quan plou molt. Llancers de la cavalleria lleugera alemanya. 6 Còpula. Teresa Torres Doblas. Vist encaputxat. Trumfo de qui no deixa camp per verd. 7 Sumo tot perdent el cap. El cabell africà per antonomàsi­a ho és. Na Diana i el 501. 8 Avorrida com ella sola. Del dret és un Joan basc, i del revés un xicot. Comença a irisar. 9 Proveïdes d’agafadors. Lliure d’obligacion­s. 10 Vibració audible. Carrer que surt bé de preu. És quan beu que perd el cap. Afalac de caixera. 11 Clots. Aquestes són tripaires, també. 12 Ho donaré tot. Aquesta és d’un cantó suís que no deu destacar precisamen­t pel seu cromatisme. Centúria. 13 Còpula. Que té la tonalitat del cel i del mar. Invàlid. 14 Fa inclinat el parament d’un mur. Variació de ratlla.

VERTICALS 1 L’apuntaràs a un col·lectiu per afinitat ideològica. Jornada que precedeix la nit. 2 Transgrede­ixi els codis morals. Aquesta és fàcil de manejar. En un tres i no res. 3 Dues que cinquanteg­en. Veïns de lituans i estonians. Cega. 4 El preu. Pòster que conté tots els grups que participen en un festival de música. 5 L’adverbi més onerós. Deduïdes, també. Moixó.

6 Embellimen­t. En un cert sentit, succeeix de debò i és documentab­le. Glòria Viader Solà. 7 Vacances, també. Sofre. La xifra més problemàti­ca en les relacions sentimenta­ls.

8 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Els clavi un punxó com el del pollastre a l’ast. Instrument de cirurgia consistent en unes pinces petites que serveix per a subjectar les parts sobre què s’opera i apartar-les de l’acció dels instrument­s de dissecció.

9 Verí mata-rates. Forma galènica constituïd­a per petits cons irregulars obtinguts per dessecació d’una pasta aquosa que conté el medicament.

10 Pronunciàv­eu paraules. Començo a estudiar inuit. Extreure del subsòl.

11 Ros no oxigenat. Estany que remet al món de la música catalana. Surten. Al bell mig del cel. 12 Estellat en un esclat de sensacions. Repetint.

13 Així comencen tots els misteris. Alimentaré. Dux decapitat a Venècia.

14 Perdoni totes les condemnes. Estella, és clar que sí!

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain